Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

07/2013 jsem byl v zotavovně Pracov na dovolené. V poslední den, kdy jsem odjížděl domů, tak mi z uzamčené kolárny (oplocená koje, umístěná v oploceném areálu) někdo ukradl kolo (původní cena 19.000 Kč). Na kolo nemám žádné doklady. Kolostav (kolárna) byl uzamykatelný a oplocený.

Zloděj se prostříhal pletivem a dírou kolo odcizil. Krádež byla ohlášena na Policii ČR. Jakým způsobem mohu vymáhat škodu a v jaké výši po zotavovně? Zotavovna údajně není pojištěná. Děkuji, Jan

ODPOVĚĎ:
Náhradu škody můžete vymáhat v trestním řízení po pachateli, bude-li někdo obviněn a to tím způsobem, že nejpozději do zahajování dokazování ve věci (během hlavního líčen ve věci) podáte návrh na náhradu škody, kde vyčíslíte škodu, která Vám vznikla trestným činem. Škodu je potřeba i doložit, což v případě, že nemáte doklad může být problém. Schůdnější cesta pro Vás je nárokovat škodu přímo po zotavovně. Neplatí totiž okřídlené "za odložené věci se neručí", neboť podle občanského zákoníku platí, že provozovatel poskytující ubytovací služby odpovídá za škodu na věcech, které byly ubytovanými fyzickými osobami nebo pro ně vneseny, ledaže by ke škodě došlo i jinak. V tomto případě ovšem platí, že právo na náhradu škody musí být uplatněno u provozovatele bez zbytečného odkladu. Právo zanikne, nebylo-li uplatněno nejpozději patnáctého dne po dni, kdy se poškozený o škodě dozvěděl. Pakliže Vám zotavovna i přes uplatnění práva odmítne náhradu poskytnout, obraťte se s žalobou na náhradu škody na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.