Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

10/2012 nás soused (z horního patra, byt nad námi), vytopil. Došlo k závadě na jeho WC, v noci praskl kohout, a u nás v bytě byla potopa. Soused s námi odmítá jednat ohledně opravy bytu. Tvrdí, že když nejsme pojištěni, je to náš problém. V bytě byl toho času nájemník, který tam ale již není. S tím se měli dohodnout na opravě.

K opravě došlo pouze částečně, to znamená asi z poloviny (jedna místnost opravená je, druhá není). Písemně mezi nimi neexistuje žádná dohoda.
V našem bytě došlo k této škodě: stropy a stěny na WC a v předsíni byly mokré. Následně se barva olupuje a na zdivu se vytvořila plíseň. Nejednalo se o závadu na společném vlastnictví SVJ, tudíž správce budovy situaci neřeší. Žádali jsme souseda, aby nám dal finanční vyrovnání a my si byt opravíme. Případně jsme chtěli, aby přišel malíř a opravu provedl a vystavil fakturu. Nevíme, jak přinutit souseda, aby opravu uhradil. Je potřeba, abychom povolali soudního znalce z oblasti stavebnictví nebo jiného pro případný soud? O jaký spor podle jakého zákoníka se jedná? Děkuji, Eva

ODPOVĚĎ:
Pokud je prokazatelné, že škodu způsobila právě tato závada na sousedově majetku, jedná se o nárok v režimu odpovědnosti za škodu, který lze vymáhat podle § 415 a násl. občanského zákoníku.

Pokud jste vlastníkem bytu v SVJ přistupuje k této obecné odpovědnosti za škodu ještě odpovědnost vlastníka jednotky podle § 13 zákona č. 72/1994 Sb.

K úspěšnosti případného sporu doporučuji zajistit fotodokumentaci škody, znalecký posudek k rozsahu škod, nákladům na jejich odstranění. Konstatování nájemníka bytu SVJ, že současné následky mají příčinu v škodní události z října 2012 pro Vás by měl určitou důkazní hodnotu v případném sporu a lze jeho zajištění doporučit.

Žalovat můžete jak na splnění povinnosti vyplývající z porušení práva (§ 80 občanského soudního řádu OSŘ), tedy na uložení povinnosti opravit způsobenou škodu (případně alternativně tedy "na splnění povinnosti do 30 dnů od právní moci rozhodnutí nebo zaplacení nákladů oprav provedených na náklady žalobce"); tak na náhradu škody v penězích (poté, co si nemovitost opravíte a budete mít vyčíslený náklad oprav).

S případnou žalobou se doporučuji obrátit na advokáta. Správnou taktiku postupu je nutné vybrat s ohledem na případné následky (např. nutnost opravit byt za účelem jeho dalšího užívání a tedy nemožnost žalovat na splnění povinnosti opravit způsobenou škodu).

Říkává se, že "normální je se nesoudit" - zkuste se tedy ještě naposledy domluvit se sousedem, event. mu ukažte tuto naši odpověď. Veškeré další náklady (znalec, soudní poplatek, Váš advokát) by jej mohly dosti zatížit a mohlo by to mít i vliv na vztahy v domě SVJ.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.