Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pozemek kolem rodinného domu mám obehnán cca 3 m širokým pruhem zeleně (povětšinou trávy), o který se starám pravidelným sekáním trávy, ale trávník patří městu. Většinou to probíhá tak, že 3x do roka službu obstará město a po zbytek roku (cca 10x) to sekám já vlastní sekačkou.

Začátkem roku však došlo k dopravní nehodě, kdy byla vyvrácena dopravní značka na tomto pruhu zeleně a při tom došlo k odkrytí zbytku značky bývalé. Při opravě (a to jsem se dozvěděl až později) však nedošlo k zakrytí zbytku bývalé značky a ve chvíli, kdy jsem ono místo přejížděl sekačkou došlo k jejímu poškození. Firma, která opravu značky na příkaz města prováděla, odmítá odpovědnost s tím, že jsem na pozemku neměl co sekat vlastním strojem. Podobně se k problému staví i městský úřad. Prosím o radu, zda mám šanci na náhradu škody, která činí cca 9.000 Kč? Děkuji, Vendelín

ODPOVĚĎ:
Bohužel Vás moc nepotěším. Je to přesně tak, jak říká společnost provádějící opravu značky. Pakliže pozemek není Váš, nic Vás neopravňuje na tomto pozemku tímto způsobem hospodařit (sekat tam trávu). Poškození sekačky je tedy skutečně Váš problém a nikdo není povinen Vám náhradu škody uhradit. Jiná situace by nastala v okamžiku, kdyby se Vám povedla prokázat právě ona dohoda, o které mluvíte - tzn. že Vy sekáte 10x ročně, město 3x (ideální by bylo, kdyby samozřejmě byla v písemné podobě nebo kdyby při jejím smluvení byli přítomni svědci - nejlépe ne osoby blízké). V takovém případě byste se mohl obrátit na město, aby Vám náhradu škody uhradilo. Pokud se Vám dohoda prokázat nepodaří a město se k celé věci bude stavět odmítavě, už dále městu pruh trávy nesečte. Pokud by město zanedbávalo údržbu, je možné se se na něj obrátit se stížností, že z pozemku města se na Váš pozemek šíří plevele.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.