Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

11/2015 mě napadli psi. Vyběhli majiteli skrz otevřená vrata ze dvorku před domem a okamžitě se vyřítili na mě a následně se mi jeden z nich zakousl do levé a následně i pravé nohy. Na obou nohách mi vytrhl kus kůže i s masem. Po hodinovém šití mám v nohách zavedených několik drénů a velké množství stehů a pohmožděnin.

Byla jsem 3 dny hospitalizována a cca měsíc budu doma na neschopence. Majitel psů se k vzniklé situaci hlásí a chce se mnou mimosoudně vyrovnat, poradíte mi prosím jakou částku "bolestné" mohu po majiteli žádat? Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Náhrada škody se v takové situaci člení na několik položek. Předně se jedná o náhradu majetku, tedy kupříkladu za roztržený oděv. Dále jsou to náklady účelně vynaložené s léčením zranění, pokud jste platila nějaké poplatky, léky. Dále se jedná o náhradu na ztrátě na výdělku. Pokud jste šla na nemocenskou, máte právo na rozdíl mezi průměrnou mzdou a nemocenskou. Bolestné se před rokem 2014 vypočítávalo podle vyhlášky, kterou však zrušil nový občanský zákoník. Nyní se postupuje podle metodického návodu Nejvyššího soudu. Bolestné, tedy finanční "ohodnocení" Vaší bolesti Vám sepíše Váš ošetřující lékař. Náklady s jeho pořízením opět můžete nárokovat po majiteli psů. Dále můžete požadovat odškodnění za ztížení společenského uplatnění a to v případě, že byste měla trvalé následky. Kupříkladu psychické problémy k vůli napadení nebo trvalé následky s pokousanou nohou. Ono "bolestné", které jste myslela Vy, je patrně nemajetková újma. Na konkrétní vyčíslení neexistují žádné tabulky ani měřítka. Záleží na konkrétním případě. Napadli Vás psi na veřejnosti, přihlížel tomu někdo? Můžete pociťovat vyšší míru ponížení. Byli zabezpečení? Píšete, že vrata byli otevřené, tím hůře pro majitele. Kdy Vám někdo přiběhl na pomoc? Záleží na míře intenzity zásahu, který Vám způsobil újmu, kterou pociťujete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.