Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vracím se dnešním dotazem ke "kauze" řešené dříve (viz níže). Obrátila jsem podle Vašeho doporučení na soud, který změnil odsouzenému trest na podmínku (Městský soud v Praze). Tento soud mi vůbec neodpověděl, jen jsem dostala od Obvodního soudu pro Prahu 3 přípis, že odsouzení obžalovaného podléhá amnestii.

Z toho důvodu již nelze obžalovaného v rámci trestního vykonávacího řízení jakkoliv sankcionovat za to, že škodu nesplácí. Dále mi bylo doporučeno, že jsem na základě původního rozsudku nabyla exekučního titulu a mám se obrátit na Exekutorský úřad. To jsem učinila a zde jsem zjistila, že na obviněného je vedeno hned několik exekucí a některé z nich již v době, kdy právě odvolací soud změnil původní rozsudek na podmínku. Domnívám se, že změna původního rozsudku na podmínku byl nesprávný postup, který ještě následně v důsledku amnestie způsobil to, že prakticky nemám žádnou šanci jakkoliv se domoci vrácení dluhu. Kromě toho způsobil, že člověk, o kterém lze říci, že je recidivista, zůstane nepotrestán. Domnívám se, že mi byla nesprávným úředním postupem nebo rozhodnutím způsobena škoda a mohu se domáhat náhrady škody podle zákona č. 82/1998 Sb. o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci. Mám především na mysli změnu rozsudku na podmínku, následnou amnestii a dále nekonání soudu po uplynutí zkušební doby, v které bylo obviněnému uloženo splatit mi dluh, na kteroužto povinnost se amnestie nevztahovala. Jak se prosím díváte na moje šance něčeho se domoci a v případě, že mi tento postup doporučujete, kam mám svou stížnost adresovat? Děkuji Vám předem za odpověď. Monika

ODPOVĚĎ:
To, zda odsouzenému byla uložena podmínka či nepodmíněný výkon trestu odnětí svobody nemá z hlediska vymožení jeho dluhu vůči Vám žádný význam, jelikož tento trest má vliv pouze na jeho osobní svobodu.
I pokud by mu byl uložen trest nepodmíněný, nic by to nezměnilo na skutečnosti, že jsou proti němu již vedeny exekuce a tudíž Vaše šance na vymožení jeho dluhu vůči Vám je podstatně snížena.
Nepodmíněný trest odnětí svobody nijak neupřednostňuje Vaše právo na náhradu škody před ostatními pohledávkami uplatněnými u exekutora.
Tedy Vám ani žádná škoda přeměnou trestu na podmínku vzniknout nemohla.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.