Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Najatá firma před necelými dvěma roky špatně zavěsila kuchyňské skříňky (otvory ve zdi byly o 2 mm širší, než měly být) a díky tomu na mě všechny skříňky tento týden spadly a způsobily úraz hlavy, rukou a pohmoždění levé nohy.

Chci se zeptat, jaká mám práva ohledně kompenzace hmotné škody (rozbité talíře, skleničky, kuchyňské skříňky atd.) a především zda mohu požadovat nějakou peněžní kompenzaci za mé zranění (jsem klavíristka a obě ruce jsou nyní zraněné, není jisté, zda budou ruce opět plně funkční). Děkuji za odpověď, Leona

ODPOVĚĎ:
Pokud by tato firma sama dobrovolně vinu uznala nebo by byla prokázáno její zavinění v soudním řízení, pak samozřejmě ano. Máte nárok na náhradu škody jak na majetku (rozbité nádobí, zničený nábytek, …), tak na zdraví. Pokud jde o škodu na zdraví, tak zde je možné uplatnit náhradu za bolest i ztížení společenského uplatnění (pokud by Vám např. úraz bránil dále vykonávat práci klavíristky jako dosud, …). Pokud budete v pracovní neschopnosti, jsou Vám povinni nahradit i rozdíl mezi nemocenskou a mzdou, kterou byste dosahovala, kdybyste na nemocenskou jít nemusela.
Předpokladem pro získání tohoto odškodnění ale je prokázat, že to byla skutečně vina této firmy. Pokud by se zhotovitel k uznání viny neměl, nezbývalo by Vám, než se obrátit na soud a v tom případě bych doporučovala začít tím, že oslovíte soudního znalce, který by Vám pro účely soudního řízení vypracoval posudek na to, že ze stavebního hlediska pochybení bylo na jejich straně. Pokud by posudkem bylo skutečně zjištěno, že se jedná o jejich pochybení, doporučovala bych bez dalšího obrátit se na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.