Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Parkuji na veřejném hlídaném parkovišti. Při příchodu na parkoviště jsem zjistila, že moje auto bylo poškozeno. Neprodleně jsme tuto skutečnost nahlásila službě na parkovišti. Přivolala jsem policii. Zároveň jsem skutečnost písemně oznámila provozovateli parkoviště. Vůz jsem předala k opravě autorizované opravně. Opravně jsem předala:

- Záznam policie
- Popis škody
- Kontakt na pojišťovnu provozovalele parkoviště
- Cena opravy činila 21 tis Kč
Škoda byla uhrazena pojišťovnou provozovatele parkoviště, po odečtení spoluúčasti Kč 5000 Kč. Opravna mi zaslala fakturu na spoluúčast Kč 5000 Kč. Policie mi zaslala oznámení, že pachatel nebyl zjištěn. Ve smlouvě o parkování není spoluúčast zmíněna. Provozovatel parkoviště mi telefonicky sdělil, že spouúčast řeší provozní řád parkoviště. Provozní řád parkoviště ale na parkovišti vyvěšen není. Jak dále postupovat? Musím na veřejných prostorech (myslím tím např. restaurace, sauny, kadeřnictví, apod.) pátrat po provozním řádu? Díky za info, Simona

ODPOVĚĎ:
Provozovatel parkoviště není oprávněn po Vás vyžadovat, abyste se podílela na náhradě vzniklé škody, a to ani ve formě spoluúčasti. Povinnost provozovatele parkoviště zaplatit částku rovnající se spoluúčasti (a to buď autoopravně, nebo přímo Vám, pokud jste fakturu autoopravně již uhradila) lze dovodit hned dvěma způsoby:
1/ Odpovědnost provozovatele parkoviště za škodu dle občanského zákoníku:
Dle § 2945/1 občanského zákoníku platí, že je-li s provozováním nějaké činnosti zpravidla spojeno odkládání věcí a byla-li věc odložena na místě k tomu určeném nebo na místě, kam se takové věci obvykle ukládají, nahradí provozovatel poškození, ztrátu nebo zničení věci tomu, kdo ji odložil (popř. vlastníku věci). Stejně nahradí škodu provozovatel hlídaných garáží nebo zařízení podobného druhu, jedná-li se o dopravní prostředky v nich umístěné a o jejich příslušenství.
Toto ustanovení občanského zákoníku zakládá odpovědnost provozovatele parkoviště za škodu na vozidlech tam umístěných, přičemž tato odpovědnost je objektivní (tzn. že není zapotřebí, aby byla škoda provozovatelem parkoviště zaviněna, postačí, že tato škoda za podmínek § 2945/1 občanského zákoníku vznikla).
Co se týče odvolání provozovatele parkoviště na provozní řád (který má údajně obsahovat ustanovení o spoluúčasti), je nezbytné pamatovat na:
- § 2896 občanského zákoníku, dle něhož platí, že oznámí-li někdo, že svoji povinnost k náhradě újmy (tedy i škody) vůči jiným osobám vylučuje nebo omezuje, nepřihlíží se k tomu;
- § 2898 občanského zákoníku, dle něhož se nepřihlíží k ujednání, které předem vylučuje nebo omezuje právo slabší strany (zde Vás, jako spotřebitele) na náhradu jakékoli újmy.
Odpovědnost provozovatele parkoviště je tedy za splnění podmínek dle § 2945/1 občanského zákoníku dána, přičemž provozovatel parkoviště není oprávněn se této odpovědnosti jednostranně (tedy ani prostřednictvím provozního řádu) zříci (či tuto odpovědnost omezit.
2/ Vztah podnikatele a spotřebitele:
Jak dle znění dotazu předpokládám, byla smlouva o parkování uzavřena jako smlouva spotřebitelská (§ 1810 a násl. občanského zákoníku), tzn. že provozovatel parkoviště jednal v rámci své podnikatelské činnosti, zatímco Vy jste smlouvu uzavírala jako nepodnikatel (tedy spotřebitel).
Tvrdí-li provozovatel parkoviště, že na základě uzavřené smlouvy o parkování jste byla povinna se řídit provozním řádem (resp. že tento provozní řád je součástí smlouvy a je pro Vás tudíž závazný), je nezbytné poukázat na § 1814 písm. a) občanského zákoníku, dle něhož se ve smlouvách mezi podnikatelem a spotřebitelem zakazují ujednání, která vylučují nebo omezují spotřebitelova práva na náhradu újmy (tedy i škody).
Ani v tomto případě tedy nepožívá stanovisko provozovatele parkoviště právní opory.
V současné chvíli Vám doporučuji vyzvat provozovatele parkoviště písemně k tomu, aby uhradil částku 5.000,- Kč na účet autoopravny nebo na Váš účet (pokud jste fakturu autoopravny již uhradila). Bude-li hrozit, že se s úhradou faktury dostanete do prodlení, uhraďte tuto fakturu autoopravně sama a proplacení tohoto nákladu dále vymáhejte na provozovateli parkoviště.
Jeden podepsaný stejnopis výzvy si ponechte, druhý doručte provozovateli parkoviště prokazatelným způsobem (doporučeně s dodejkou či osobně oproti podpisu či za přítomnosti svědka).
Nebude-li provozovatel parkoviště ochoten částku 5.000,- Kč uhradit, nezbude Vám, než se v této věci obrátit na soud. Pro učinění tohoto kroku Vám doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.