Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2012 mě dle mého názoru poškodil stavební úřad. Chtěl jsem stavět na zahradě domek 7x5 m načež mi bylo sděleno pracovnicí stavebního úřadu, že navržená stavba není stavbou jednoduchou ve smyslu ustanovení § 21 odst. 1 pís. d) a § 104 odst. 2 pís. a) až d) zákona č. 183/2006 Sb.

Jelikož prý můj pozemek není součástí zastavěného území ani zastavitelné plochy. Dle územního plánu jsem součástí zastavěného území. Stavby a zařízení prý mají souviset s funkcí pozemku. Mám právo na nějakou kompenzaci? Tehdy mi přišla písemná odpověď pracovnice ze stavebního úřadu. Vzniklá škoda, potažmo ano, protože jsem nemohl provést zamýšlenou stavbu na zahradě a nynější "Metropolitní plán" mě dává do úbytku ze zastavěného území a znemožňujeme mi výstavbu do budoucna už vůbec. Vzhledem k tomu, že nedalekou zahrádkářskou osadu (prý vzhledem ke stavbě a spol. oplocení) zařadil do obytného území. Děkuji, Dan.

ODPOVĚĎ:
Rozhodné je vždy znění platného a účinného územního plánu.
Pokud v době, kdy Vám bylo sděleno stavebním úřadem, že Váš pozemek není součástí zastavěného území, tento pozemek součástí zastavěného území byl, došlo zde k chybě. Nicméně abyste mohl žádat náhradu škody, muselo by zde být rozhodnutí, které by vycházelo právě z těchto mylných informací.
Dle Vašeho dotazu Vám ovšem došla ze stavebního úřadu pouze písemná odpověď, k řízení v této věci (a potažmo vydání rozhodnutí) nedošlo, tedy nevzniklo ani právo žádat náhradu škody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.