Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dotaz je, na co přesně mám nárok a jak přesně mám postupovat, když mi od sousedů nade mnou zatékala do mého bytu voda, a chci nahradit vzniklou škodu. Bytový dům, byty v osobním vlastnictví, voda zatékala 12/2015-02/2016, skvrna cca 30cm, ještě je vidět a postupně se zmenšuje.

Sousedi 2 měsíce odmítali odstranit zatékání vody, poté ho odstranili, pomohlo i jednání výboru společenství vlastníků bytových jednotek SVJ. Není možná standardní slovní komunikace a domluva, chovají se asociálně a říkají věci mimo realitu, proto potřebuji vědět přesně, na co mám dále správně nárok a jakým způsobem postupovat. A jak mám postupovat, když na žádost o náhradu škody nebudou reagovat. Děkuji, Kateřina.

ODPOVĚĎ:
Máte pravdu, že s náhradou škody se budete muset obrátit na soud žalobou na náhradu škody. V žalobě nezapomeňte kromě obecných náležitostí přesně vymezit, jak škoda vznikla, tedy jednání sousedů a následek v podobě škody. K úspěšnému uplatnění nároku je nutné, aby mezi příčinnou a následkem byla tzv. příčinná souvislost, tedy že následek nemohl vzniknout nijak jinak než z Vámi uvedené příčiny. Pro úspěšné uplatnění nároku je také třeba, abyste škodu náležitě vyčíslili a doložili. Nestačí pouhé konstatování, že máte mokrý flek na zdi. Je nutné jej zdokumentovat (fotky), doložit, že jste kupříkladu museli malovat, cenu za barvy, za práci atd. Pokud sousedé na žalobu nebudou reagovat, mohou dostat tzv. rozsudek pro zmeškání, kdy soud Vašemu nároku plně vyhoví. Soud v podstatě může proběhnout i bez nich. Po nalézacím řízení však předpokládám, že v tomto případě bude nutné přistoupit ještě k exekučnímu řízení a případný úspěšně uplatněný nárok na náhradu škody vymoci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.