Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme pronajatý byt a k tomu patří garáž včetně prostoru před garáží. Byt se nachází v bytovém domě s dalšími 2 byty. Dle sousedky každý majitel bytu vlastní virtuální 1/3 z pozemku před domem, což jsou právě tyto prostory pro vjezd do garáže a krátký chodník.

Přesně mezi dvěma nájezdy do garáže je kanál k revizní šachtě odpadní vody z domu (dle info z kanalizací patří k domu), u kterého není zajištěný poklop a ten se vyklápí - uvnitř je poškozená skruž. Sousedé tvrdí, že tento kanál je poškozený již od kolaudace domu (cca 2006-2016). A mně se stalo, že jsem autem (kolem od auta) najela na kanál, poklop se vyklopil tak, až úplně vyskočil z kanálu a poškodil mi auto - oprava cca 10.000,-Kč. Majitelka bytu je v cizině a veškeré věci spojené s bytem řeší osoba, určená majitelkou. Ptala jsem se tedy, zda mají pojištění pro podobné případy, ale tvrdí mi, že nic takového nemají. Mně tedy zajímá, zda je zákonem dáno, mít pojištění pro podobné případy (když někdo v zimě uklouzne na chodníku, který patří k domu, do kanálu může spadnou třeba dítě), zda mohu opravu vozu dát k náhradě majiteli bytu? Nebo zda se budou podílet všichni tři majitelé bytů? Předem děkuji, Zdenka

ODPOVĚĎ:
Pojištění pro takové případy není povinností, nicméně pokud se stane, že se na pozemku zraní osoba nebo je způsobena špatným stavem pozemku škoda na majetku, odpovídá za škodu vlastník takového pozemku, pokud není pojištěn, pak to nehradí pojišťovna, ale přímo vlastník ze svých prostředků. Ve Vaší situaci je nutné zjistit, komu pozemek, na němž se kanál nachází, patří, a ten je povinen Vám škodu nahradit. Je otázkou, zda v části, kde k události došlo, není pozemek chápán jako pozemní komunikace, jejímž vlastníkem je buď stát nebo obec. Doporučovala bych tedy nejdříve zjistit z evidence nemovitostí - www.cuzk.cz, kdo je vlastníkem pozemku a po něm posléze chtít nahradit škodu na vozidle.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.