Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od 2009 vlastním lesní pozemek, který má sloužit jako les zvláštního určení (bez mého svolení). Mohu uplatnit požadavek na náhradu bezdůvodného obohacení obce Prahy. Pokud ano, na koho se mám obrátit za současné užívání soukromého "veřejného" pozemku (zřízen z pole na les 1990)? Děkuji, Simona.

ODPOVĚĎ:
Dle § 6 lesního zákona se lesy podle převažujících funkcí člení do těchto kategorií:
- lesy ochranné,
- lesy zvláštního určení,
- lesy hospodářské.
Do kategorie lesů zvláštního určení lze zařadit lesy, u kterých veřejný zájem na zlepšení a ochraně životního prostředí nebo jiný oprávněný zájem na plnění mimoprodukčních funkcí lesa je nadřazen funkcím produkčním. Jde mimo jiné o lesy příměstské a další lesy se zvýšenou rekreační funkcí (§ 8/2 písm. c) lesního zákona).
Pro zodpovězení Vašeho dotazu je klíčový § 8/3 lesního zákona, dle něhož rozhoduje o zařazení lesů do kategorie lesů zvláštního určení (podle § 8/2 lesního zákona) orgán státní správy lesů, a to buď na návrh vlastníka lesa, nebo z vlastního podnětu. Orgánem státní správy lesů je v tomto případě krajský úřad (§ 48a/1 písm. a) lesního zákona).
Ohledně ne/zařazení lesa do kategorie lesů zvláštního určení je orgánem státní správy lesů vedeno správní řízení, jehož účastníkem je vlastník dotčeného lesa. V rámci tohoto správního řízení se může vlastník lesa k projednávané věci vyjádřit, jeho souhlas však není pro zařazení lesa do kategorie lesů zvláštního určení zapotřebí. Proti vydanému rozhodnutí se tento účastník může bránit za využití opravných prostředků dle správního řádu.
Co se týče finanční kompenzace za zařazení Vašeho lesa do kategorie lesů zvláštního určení, platí v obecné rovině, že vlastník lesa má právo na náhradu újmy vzniklé v důsledku omezení hospodaření v lese vůči orgánu státní správy, který o tomto omezení rozhodl. Orgán státní správy může uložit úhradu této náhrady osobám, v jejichž zájmu o tomto omezení rozhodl (§ 11/3 lesního zákona).
Ve Vašem případě je klíčový § 36/3, 4 a 5 lesního zákona, dle něhož platí, že:
- vlastníci lesů zvláštního určení jsou povinni strpět omezení při hospodaření v nich;
- vlastníkům těchto lesů náleží náhrada zvýšených nákladů, pokud jim z omezeného způsobu hospodaření v nich vzniknou
- vlastník lesa zvláštního určení je povinen zajistit opatření uložená orgánem státní správy lesů ke splnění účelu sledovaného jejich vyhlášením; za provedená opatření přísluší vlastníku lesa náhrada zvýšených nákladů;
- orgán státní správy lesů rozhodne na návrh vlastníka lesa o tom, kdo a v jaké výši uhradí vlastníku lesa zvýšené náklady spojené s omezením hospodaření.
O poskytnutí náhrady rozhodují krajské úřady (jako orgány státní správy lesů), nachází-li se Vámi vlastněný les v katastrálním území Hlavního města Prahy, je příslušným orgánem Magistrát Hlavního města Prahy.
Poskytování náhrad dle § 36 lesního zákona je podrobněji upraveno ve vyhlášce č. 80/1996 Sb.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu dodávám, že náhrada dle § 36 lesního zákona vlastníkovi lesa zvláštního určení nenáleží:
- pokud byl předmětný les vyhlášen za les zvláštního určení podle § 8/2 písm. g), lesního zákona (tedy pokud se jedná o les v uznané oboře nebo v samostatné bažantnici),
- pokud je úhrada zvýšených nákladů poskytována vlastníkovi lesa podle zvláštních právních předpisů (zejména dle § 42/8 vodního zákona nebo dle § 58 zákona o ochraně přírody a krajiny).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 289/1995 Sb. , o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon)
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád
vyhláška č. 80/1996 Sb. , o pravidlech poskytování podpory na výsadbu minimálního podílu melioračních a zpevňujících dřevin a o poskytování náhrad zvýšených nákladů
zákon č. 254/2001 Sb. , o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon)
zákon č. 114/1992 Sb. , o ochraně přírody a krajiny
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.