Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nárok na náhradu škody a u koho ji mohu uplatnit. Koupila jsem lesní pozemek s omezením PUPFL, chtěla jsem ho oplotit a hospodařit si na svém, ale kvůli PUPFLu nemůžu a musím ho nechat tak jak je pro veřejné užívání (příměstský les v Praze). Děkuji, Vladimíra

ODPOVĚĎ:
Dle ust. § 13 odst. 1 lesního zákona (č. 289/1995 Sb.) veškeré pozemky určené k plnění funkcí lesa musí být účelně obhospodařovány podle tohoto zákona. Jejich využití k jiným účelům je zakázáno. O výjimce z tohoto zákazu může rozhodnout orgán státní správy lesů na základě žádosti vlastníka lesního pozemku nebo ve veřejném zájmu.
Můžete tedy požádat o výjimku z tohoto obecného zákazu.
Nárok na náhradu škody zde nevzniká, jelikož již když jste (dle Vámi uvedených informací) tento pozemek kupovala, byl dle lesního zákona považován za PUPFL, tedy již při samotné koupi jste si musela (měla být) vědoma omezení z toho vyplývajících – jak dovozuje zásada „neznalost práva neomlouvá“.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.