Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz na obecnou odpovědnost za odcizení věci v areálu kempu. Příbuzní se ubytovali v kempu, jediným dokladem o pobytu je pokladní doklad o zaplacení pobytu na jméno plátce + 3 osoby (uvedeny anonymně). Jedním z nich je můj vnuk, který přijel do kempu na motorce v pozdních večerních hodinách s tím, že ráno zaplatí parkovací poplatek.

V noci mu však byla motorka odcizena. Areál kempu je oplocený, nekontrolovaný vjezd však umožňuje odemčená závora v hlavním vjezdu. Odcizení bylo nahlášeno PČR a sepsán protokol. Má kemp ze zákona jakousi obecnou odpovědnost za odcizení věci uložené v areálu? Pro uplatnění přednostní odpovědi zasílám na váš b. ú. částku 300, -Kč. Děkuji, a jsem s úctou, Kamila

ODPOVĚĎ:
Na daný případ je aplikovatelné ustanovení občanského zákoníku o věcech vnesených či odložených (§ 2945 až 2949 občanského zákoníku), z nichž vyplývá, že kemp má odpovědnost za odcizená motorová vozidla, pakliže jsou tam vozidla umístěna v souladu s provozním řádem. Tj. neodpovídal by pouze v případě, kdy by výslovně byl zákaz vjezdu vozidel do areálu kempu a vnuk by tam přesto "na černo" s motorkou vjel. To ale není určitě tento případ, když píšete, že měl platit parkovací poplatek. Provozovatel kempu tedy odpovědnost má. Je zde ale jedna podmínka, a to, že škoda musí být uplatněna u provozovatele kempu do 15 dnů po odcizení. Doporučuji tedy písemně požádat, aby provozovatel nahradil škodu ve výši hodnoty odcizených věcí. Pokud bude žádost zamítnuta, nezbývá, než podat žalobu o náhradu škody k soudu a požadovat částku odpovídající aktuální hodnotě motocyklu (ke stanovení hodnoty motocyklu doporučuji shlédnout buď ceny odpovídajících motorek v inzerci nebo lépe oslovit znalce z oboru motorových vozidel). Další věc je, že kemp by měl být pro účely krádeží pojištěn, takže případně ještě před soudním řízením oslovit i pojišťovnu, pakliže to samozřejmě neudělá kemp sám.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.