Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám od lékaře vyplněný formulář s body, podle metodiky Nejvyššího soudu, ale nikde jsem nenašel jak má vypadat žaloba k soudu (ublížení na zdraví - náhrada škody)? Za tuto žalobu se platí nějaký poplatek? Nikde jsem nenašel nějaký vzor nebo formulář. Můžete mi prosím poradit.

Tam se musí opět vypisovat detaily, nebo stačí jen napsat, že mě bylo ublíženo na zdraví, že pachatel byl již řešen na MÚ za přestupek a číslo jednací? Děkuji Denis

ODPOVĚĎ:
Žaloba na náhradu škody na zdraví musí obsahovat stejné náležitosti, jako jakákoliv žaloba na plnění. Musí tedy obsahovat identifikaci žalobce a žalovaného, popis celé situace, označení důkazů k prokázání tvrzení, čeho se žalobou domáháte. Pokud jde o žalobní tvrzení, měl byste do žaloby uvést, kdy, kým a jakým způsobem Vám bylo ublíženo na zdraví, informaci, že byl v důsledku této situace dotyčný uznán vinným z přestupku, pokud možno přiložit rozhodnutí, pokud jej nemáte, pak označit alespoň číslo jednací a požádat soud, aby si rozhodnutí vyžádal. Dále byste měl soudu vysvětlit, proč požadujete částku, které se žalobou domáháte. Tedy zda jde o bolestné dle posudku lékaře, příp. zda požadujete i ztížení společenského uplatnění a v jaké výši.
Za žalobu o náhradu škody na zdraví se žádný soudní poplatek neplatí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.