Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám 14-ti letého syna, kterého jsem si jela na policii vyzvednout. Stala se věc, že vylezl na střechu objektu Tesca, skákal tam a jsou tam poničené nějaké trubky z odsávání nebo plechy. Je možné, aby mohli majitelé Tesca po něm žádat náhradu škody jím způsobenou, když si pořádně nezajistili vstup na střechu? Potřebovala bych radu, jak se vyhnout nějakým finančním postihům nebo jak postupovat. Děkuji. Mirka

ODPOVĚĎ:
Tesco nemá povinnost učinit opatření k tomu, aby na střechu nebyl možný přístup. Tedy povinnosti k náhradě škody se nelze zbavit odkázáním na tuto skutečnost.
Obecně platí, že osoba dosahující věku 14 let je schopna posoudit své jednání a následky z toho vyplývající, tedy možnost vzniku škody pohybem po střeše obchodního domu, kdy se současně jedná o věk, ve kterém (za běžných okolností) je takové osobě známo, že „nemá“ lézt na střechu obchodního domu a skákat tam.
Povinnosti k náhradě škody by se bylo teoreticky možno zprostit v situaci, kdy by zde byl spravedlivý (žádoucí) důvod pohybu Vašeho syna po střeše a následkem tohoto pohybu došlo jako k vedlejšímu důsledku k poškození trubek.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.