Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám 14-ti letého syna, který se třemi kamarády chodí skákat do sena. Bohužel, když byli skákat naposledy, hráli si s ohněm a neštěstí bylo na světě. Syn tvrdí, že sice pár stébel uhasili, když odcházeli, ale i tak seník hořel tři dny, než se ho podařilo uhasit. Věc je samozřejmě v šetření, kluci teď na sebe hážou navzájem vinu, kdo si hrál se zapalovačem a kdo ne, ale vinu mají všichni.

Celková škoda je zhruba milion a půl. Chtěla jsem se zeptat, jaký bude postup dál, když se opravdu ukáže, že stodola shořela jejich vinou. Což se pravděpodobně ukáže. Jak se postupuje v případě, když syn ještě není trestně způsobilý? Budem ho muset poslat do nějakého nápravného zařízení? A jak to bude s náhradou škody? Budem ji jako jeho rodiče muset zaplatit? Moc děkuji za odpověď. Alena

ODPOVĚĎ:
Pokud bude prokázáno, že stodola shořela vinou chlapců, pak budou jejich rodiče povinni nahradit způsobenou škodu. Pokud jde o umístění dětí do výchovného zařízení, pak není třeba se zásadně obávat, že tomu tak skutečně bude. Výchovná opatření ukládá soud a ústavní výchovu nařizuje pouze v nezbytných případech, je možné spíše očekávat dohled kurátora pro mládež či uložení napomenutí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.