Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

29.7.2016 jsem si na poště vyzvedl doporučený dopis, ve kterém byl exekuční příkaz na mou výplatu od Městského úřadu Miroslav. Ihned jsem na daný městský úřad volal a začal zjišťovat, co to má znamenat. Bylo mi sděleno, že se přestupek měl stát ke konci roku 2010. A v roce 2011 jsem měl být "údajně před přestupkovou komisí daného Městského úřadu".

Bylo mi řečeno, že mi byly již zaslány předtím dopisy k výzvě o zaplacení dluhu. Tady jsem si zkontroloval adresu příjemce na dopise a tam bylo uvedeno mé jméno, ale s adresou, na které jsem nikdy nebydlel a pod tím byla uvedena korespondenční adresa - a ta už byla moje. Tak jsem tedy musel začít přes telefon přesvědčovat úřednici, že se musí jednat o špatnou osobu. Až když jsem úřednici nahlásil své RČ a jména mých rodičů, tak to začala ověřovat. A pak během dne mi volala zpátky s tím, že kolegyně, která tento případ měla na starosti se spletla. Podle toho co mi řekla úřednice, tak mě zaměnila za jinou osobu, která se jmenuje stejně jako já a měla se narodit i ve stejný den a rok. A jelikož si ta úřednice, která to měla na starost neověřila, jestli má správnou osobu. Tak vydala exekuční příkaz na mé jméno a zaslala ten příkaz i ke mě do zaměstnání. Poté co jsem SÁM musel dokázat, že na jejich Městském úřadě udělali chybu, tak ještě v ten den poslali přes datovou schránku příkaz na zastavení Exekuce a další týden mi to poslali i poštou. A ta úřednice, která tu chybu udělala nebyla ani schopná mi zavolat nebo přiložit omluvný dopis s omluvou. To, že mi takový dopis vůbec přišel, tak byl pro mě velký šok a ostuda, ale to, že mi to poslali i do zaměstnání, tak to je pro mě ještě daleko větší ostuda, jelikož pracuji v bance. Můj dotaz tedy zní, jestli mám nějakou šanci na odškodnění za tuto situaci, kterou jsem sám nijak nezavinil. Jaké bych měl udělat právní kroky. Děkuji. Norbert

ODPOVĚĎ:
V případě pochybení úřední osoby se můžete domáhat náhrady škody způsobené nesprávným úředním postupem. Je ale nutné, aby škoda byla majetková, tedy aby Vám prokazatelně nějaká škoda v penězích vznikla, což v tomto případě asi nevznikla. Je ale zřejmé, že Vám vznikla škoda osobnostní, která je v mnoha případech - jako i v tomto - ve svém dopadu mnohem závažnější, než kdyby Vám vnikla nějaká škoda finanční. V tomto případě máte jedinou možnost, a to v rámci sporu na ochranu osobnosti žalovat Městský úřad a požadovat můžete jak omluvu, tak i tzv. přiměřené zadostiučinění, čímž se rozumí vyjádření toho, jak jste byl poškozen na osobnostních právech, v penězích. Doporučovala bych tedy nejdříve vyzvat úřad, aby Vám zaslal omluvu a případně i finanční kompenzaci, pokud se nesetkáte s úspěchem, pak podat žalobu na ochranu osobnosti. Zde bych ale doporučila kontaktovat advokáta, neboť osobnostní spory bývají mnohdy velmi složité a je těžké i odhadnout přiměřenost finanční kompenzace, s čímž Vám pomůže právě zkušený advokát.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.