Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dítě ze 2. třídy základní školy při pobytu v placené družině házením kamínků přes plot školy způsobilo škodu na autě stojícím na veřejné komunikaci ve výši 37l. 000 Kč. Škoda nebyla nahlášena policii a neexistuje ani její zdokumentování, pouze zápis vychovatelky, kterou na to, co děti dělají upozornil kolem jdoucí chodec.

Jedna z vychovatelek nebyla v době vzniku škody na místě, druhá se bavila s rodičem. Kdo je zodpovědný a kdo má hradit škodu? Rodiče byli v této době v práci a děti měly být pod dozorem vychovatelky. Děkuji. Bedřich

ODPOVĚĎ:
Dle § 2920 občanského zákoníku platí, že:
- nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, nahradí způsobenou škodu, pokud byl způsobilý ovládnout své jednání a posoudit jeho následky;
- nebyl-li nezletilý, který nenabyl plné svéprávnosti, způsobilý ovládnout své jednání a posoudit jeho následky, má poškozený právo na náhradu, je-li to spravedlivé se zřetelem k majetkovým poměrům škůdce a poškozeného.

Co se týče případné odpovědnosti vychovatelek, je klíčový § 2921 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
- společně a nerozdílně s nezletilým škůdcem nahradí škodu i ten, kdo nad ním zanedbal náležitý dohled;
- není-li nezletilý škůdce povinen k náhradě, nahradí poškozenému škodu ten, kdo nad škůdcem zanedbal dohled.

Ve Vámi popsaném případě tedy přichází do úvahy odpovědnost nezletilého dítěte, popř. i vychovatelek (odpovědnost rodičů samozřejmě nevznikla), přičemž je nutné zkoumat tyto skutečnosti:
- bylo nezletilé dítě schopné ovládnout své jednání (předpokládám, že ano) a posoudit jeho následky (v tomto ohledu lze mít určité pochybnosti o tom, zda si cca osmileté dítě bylo schopno uvědomit, jakou škodu může při své kratochvíli způsobit) ;
- byl ze strany vychovatelek zanedbán náležitý dohled (skutečnost, že vychovatelky nebyly v danou chvíli u nezletilého dítěte fyzicky přítomny, ještě nemusí znamenat, že náležitý dohled byl zanedbán).

Nedojde-li mezi poškozeným a rodiči dítěte a vychovatelkami (resp. školou, jako jejich zaměstnavatelem) k dohodě o náhradě škody, bude nutné, aby tuto otázku rozhodl soud. V tomto ohledu bude nutné, aby poškozený prokázal, jaká škoda byla na jeho automobilu způsobena a kdo je škůdcem (což nemusí být zcela snadné).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.