Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec, kterému je 78 let si přeje, aby na jeho chatě dožil jeho syn, který je alkoholik a má dluhy. Chce proto chatu přepsat na mě (kvůli případné exekuci), protože jsem také jeho syn a jsem bez dluhů, s tím, že tam nechám svého bratra na této chatě tzv. dožít. Rád bych se zeptal, jaké právní důsledky to pro mě může znamenat, když nemovitost bude napsaná na mě a bratr zde způsobí jakékoliv problémy.

Například škodu sousedům (např. omylem způsobí požár, který poškodí i sousední nemovitosti), bude se chovat protiprávně proti sousedům (např. vyhrožovat), nebude chtít udržovat zahradu, atd. Druhý můj dotaz zní, zda jsem zodpovědný za to, když si na této chatě způsobí nějaké zranění, které vznikne tím, že se o nemovitost nikdo nestará (zarostlá zahrada, jejíž důsledkem se zraní nebo bude dojde k jeho velkému poškození zdraví z důvodu chátrající nemovitosti (např. něco mu spadne na hlavu). Děkuji, Libor.

ODPOVĚĎ:
Z titulu vlastnictví nemovitosti se nemusíte obávat, že byste byl odpovědný za to, co bratr dělá - někomu šlape po záhonech nebo způsobí požár. Je ale jasné, že takového souseda nikdo nechce a může na Vás být vyvíjen tlak, abyste bratra vystěhoval. To může být zejména případ rušení nočního klidu, ale nejste za něj odpovědný z důvodu, že vlastníte dům, ve kterém bratr bydlí. Problém ale může nastat v druhém případě, kdy by si bratr mohl v domě nějak ublížit tím, že na něj např. spadne ztrouchnivělý trám. To je již na Vaši odpovědnost, protože jako majitel nemovitosti ji musíte zabezpečit tak, aby se v ní nikomu nic nestalo nebo ji zabezpečit alespoň tak, aby do ní nikdo nechodil, pokud je ve špatném stavu. Pokud by se bratrovi něco stalo, můžete být odpovědný i např. za ublížení na zdraví z nedbalosti. Situace, které by pro Vás mohly nastat z důvodu špatného stavu nemovitosti jsou výrazně vyšším rizikem, než když bude bratr obtěžovat sousedy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.