Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pronajímám pokoje v bytě, ve kterém žiji, turistům přes službu Airbnb. V říjnu jsem ubytovala na měsíc Asiatku, která mi cca po 15 dnech pobytu oznámila, že v pokoji je "nějaký brouk", který ji obtěžuje/štípe. Tvrdila, že štípance se začaly objevovat krátce po příjezdu, ale myslela si, že jde o alergii na jídlo.

Další tři-čtyři dny se snažila brouky/hmyz lapat do nastražených pastí. Zdokumentovala také výskyt pavouků, nějaké larvy a ještě jednoho dodatečného hmyzáka (nelze identifikovat). Nakonec ukončila svůj pobyt o pár dní dříve než bylo plánováno. Celkem zůstala cca 20-22 dní z plánovaných 27. Nyní, po 4 měsících, se na mě obrací se žádostí o plné odškodnění 27 dní + náhradu za nemocniční ošetření (v Praze i Londýně) + chemické prostředky. Dokládá rovněž fotografie hmyzu, který během pobytu nafotila + štípanců. Odvolává se na psychickou újmu. V jaké výši má smysl nabídnout odškodné? Moc Vám děkuji, Lída.

ODPOVĚĎ:
V první řadě Vám doporučuji rozmyslet, zda turistku vůbec odškodňovat, tzn. zvážit, nakolik je uplatňovaný nárok vymahatelný.
V tomto ohledu je (přinejmenším) s podivem, že údajný hmyz by obtěžoval pouze turistku, přičemž Vy byste s ním před tím ani potom do styku vůbec nepřišla (přestože žijete ve stejném bytě). Z tohoto důvodu se samozřejmě nabízí otázka, zda s sebou turistka předmětný hmyz nevědomky nepřivezla (např. ve svých zavazadlech).
Dále Vám doporučuji vzít do úvahy, jak reálná je vymahatelnost uplatňovaných nároků. Pokud byste se rozhodla turistku neodškodnit, byla by nucena na Vás podat k českému soudu žalobu na náhradu škody a nemajetkové újmy (což by mimo jiné obnášelo opatřit si českého advokáta). Aby byla turistka v zahájeném soudním řízení úspěšná, byla by povinna veškerá svá tvrzení řádně prokázat. V tomto ohledu lze pochybovat, že by fotografie hmyzu postačovaly k prokázání skutečnosti, že a/ se tento hmyz nacházel ve Vašem bytě a že b/ právě tento hmyz turistku poštípal. Soudní řízení o náhradu škody a nemajetkové újmy (včetně projednání věci u odvolacího soudu) trvá zpravidla několik let.
Rozhodnete-li se (i přes shora uvedené) turistku odškodnit, lze Vám doporučit dobře zvážit rozsah takového odškodnění. Nárok na vrácení ceny ubytování za dobu, kdy u Vás turistka již nebydlela, je samozřejmě absurdní. Stejně tak považuji za nedůvodný požadavek na vrácení ceny ubytování za celou dobu, kdy u Vás turistka bydlela (v tomto ohledu lze uvažovat o poskytnutí přiměřené slevy, nikoli o vrácení celé ceny ubytování).
Hodláte-li turistce odškodnit i újmu na zdraví, lze při jejím vyčíslování vycházet z Metodiky k náhradám nemajetkových újem, bolesti a ztížení společenského uplatnění, kterou vydal Nejvyšší soud (jedná se o jakýmsi pomocný nepovinný materiál pro soudce), a která může být v těchto případech použita jako vodítko. Tato metodika je dostupná zde:
http://www.nsoud.cz/JudikaturaNS_new/ns_web.nsf/Metodika
V rámci shora uvedené metodiky (a to v její části, která se zabývá odškodněním bolesti) lze vycházet zejména z položky T63 (toxický účinek styku s jedovatými živočichy), která je ohodnocena 30 body.
Hodnotu 30 bodů doporučuji v této souvislosti užít jako maximální, přičemž skutečné odškodnění doporučuji vypočítat s přihlédnutím k rozsahu újmy na zdraví (zejména s ohledem na plochu povrchu těla, která byla hmyzem zasažena, podobně, jak je tomu v položce T31 - popálení, poleptání a omrzliny).
Hodnota jednoho bodu pro účely odškodnění bolesti byla metodikou obecně stanovena na 1 % průměrné hrubé měsíční mzdy, proto má pro bolest vzniklou v roce 2015 jeden bod hodnotu 256,86 Kč.
Co se týče turistkou vymáhané náhrady za psychickou újmu, jeví se toto tvrzení jako zcela účelové (resp. si lze poměrně těžko představit, jakou psychickou újmu může člověk utrpět v důsledku poštípání hmyzem).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.