Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o informaci k tématu - výroba textilní cvičební pomůcky pro školu; je poptávka výroby jednoduché cvičební textilní (z popruhů) pomůcky pro ZŠ k použití v horizontální poloze, nikoli k zavěšení, šplhání apod. , ale lidská a zejména dětská vynalézavost nezná hranic.

Pokud bude sepsán a vydán jednoduchý návod k použití s uvedením výhradního použití a uvedením zakázaného použití, je tím dostatečně ošetřena zodpovědnost výrobce proti případnému úrazu vzniklého v rozporu s návodem k použití? Jsou nějaké další informace, která v návodu MUSÍ (všichni známe zákony z bruselského paskvilu EU) být uvedeny? Děkuji za laskavost. Josef

ODPOVĚĎ:
Vaši představu o náležitostech návodu k použití lze označit za velmi přesnou a v podstatě dostačující. Níže proto upozorním na obecnou právní úpravu bezpečnosti výrobků a návodů k použití, přičemž poukáži i na několik právních předpisů, které se na Vámi popisovanou cvičební pomůcku sice přímo nevztahují, mohou Vám však při sestavování návodu k použití posloužit jako inspirace.
Obecné požadavky na bezpečnost výrobků naleznete v § 3/1 zákona o obecné bezpečnosti výrobků, dle něhož je bezpečným výrobkem výrobek, který za běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek užití nepředstavuje po dobu stanovenou výrobcem nebo po dobu obvyklé použitelnosti nebezpečí, nebo jehož užití představuje pro spotřebitele vzhledem k bezpečnosti a ochraně zdraví pouze minimální nebezpečí při užívání výrobku, přičemž se sledují z hlediska rizika pro bezpečnost a ochranu zdraví spotřebitele zejména tato kritéria:
a/ vlastnosti výrobku, jeho životnost, složení, způsob balení, poskytnutí návodu na jeho montáž a uvedení do provozu, dostupnost, obsah a srozumitelnost návodu, způsob užívání včetně vymezení prostředí užití, způsob označení, způsob provedení a označení výstrah, návod na údržbu a likvidaci, srozumitelnost a rozsah dalších údajů a informací poskytovaných výrobcem; údaje a informace musí být vždy uvedeny v českém jazyce,
b/ vliv na další výrobek, za předpokladu jeho užívání s dalším výrobkem,
c/ způsob předvádění výrobku,
d/ rizika pro spotřebitele, kteří mohou být ohroženi při užití výrobku, zejména děti a osoby s omezenou schopností pohybu a orientace.
Pokud výrobek svými vlastnostmi splňuje požadavky na bezpečnost, ale určitý způsob jeho užívání může bezpečnost spotřebitele ohrozit (což by mohl být i případ Vámi uváděné cvičební pomůcky), je výrobce nebo distributor, který uvádí takové výrobky na trh nebo do oběhu, povinen na toto nebezpečí upozornit v průvodní dokumentaci, pokud toto nebezpečí není zřejmé. Současně jsou tyto osoby povinny přesně určit části výrobku, které mohou vyvolat nebezpečí, a popsat způsob jejich bezpečného užívání. Uvedení tohoto upozornění nezbavuje výrobce nebo distributora povinnosti zajistit ostatní požadavky na bezpečnost výrobku (§ 4/4 zákona o obecné bezpečnosti výrobků).
Dle § 9/1 zákona o ochraně spotřebitele je prodávající povinen řádně informovat spotřebitele o vlastnostech prodávaných výrobků, o způsobu použití a údržby výrobku a o nebezpečí, které vyplývá z jeho nesprávného použití nebo údržby. Jestliže je to potřebné s ohledem na povahu výrobku, způsob a dobu jeho užívání, je prodávající povinen zajistit, aby tyto informace byly obsaženy v přiloženém písemném návodu a aby byly srozumitelné.
Jako inspirace Vám může posloužit nařízení vlády o technických požadavcích na hračky, dle jehož § 11 platí, že:
- výrobce a dovozce zajistí, aby byla k hračce, kterou uvádí na trh, přiložena upozornění, instrukce a bezpečnostní informace (podle následujících odrážek) v českém jazyce;
- štítky a návody k použití připojené, případně přiložené k hračce musí upozorňovat uživatele nebo jejich dohled na nebezpečí a rizika poškození zdraví související s používáním této hračky a plynoucí z její podstaty a na způsoby, jak se těchto nebezpečí a rizik vyvarovat; pokud je to vhodné pro bezpečné použití hračky, uvádějí upozornění příslušná omezení týkající se uživatele v souladu s částí A přílohy č. 5 k tomuto nařízení;
- u hraček kategorií uvedených v části B přílohy č. 5 k tomuto nařízení se uvádějí upozornění a instrukce uvedené v této části;
- výrobce vyznačuje upozornění podle předchozích odrážek zřetelně viditelným, dobře čitelným, snadno srozumitelným a přesným způsobem na hračce, na připojeném štítku nebo na obalu a případně v návodu k použití, který je k hračce přiložen; před upozorněními musí být uvedeno slovo „Upozornění“.
Jako inspirační zdroj může posloužit rovněž zákon o ochraně veřejného zdraví, který ve svém § 25 a § 26 vymezuje, co se rozumí předměty běžného užívání a především stanoví povinnosti výrobce, dovozce, prodávajícího a distributora předmětů běžného užívání.
V této souvislosti Vám doporučuji kontaktovat místně příslušnou krajskou hygienickou stanici a zeptat se, zda Vám dle jejího názoru vznikají další informační povinnosti. Dále můžete kontaktovat Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví:
http://www.unmz.cz/urad/unmz
který Vám sdělí, zda se na předmětnou cvičební pomůcku vztahují nějaké ČSN.
Pakliže v návodu k použití (resp. v další související dokumentaci, kterou škole, jako objednateli, předáte) uvedete:
- použité materiály, z nichž se cvičební pomůcka skládá,
- způsob použití, přičemž zdůrazníte jediný dovolený způsob použití (resp. ten způsob použití, k němuž je cvičební pomůcka zkonstruována), který ideálně doplníte obrázkem,
- rizika, která uživateli hrozí i při správném použití cvičební pomůcky,
- zakázané způsoby použití (resp. můžete uvést, že veškerá jiná použití se nedoporučují, neboť pro ně není cvičební pomůcka zkonstruována a mohla by se nadměrně opotřebit či poškodit; doporučuji pak výslovně zakázat určitá zvlášť riziková použití),
- způsob sestavení cvičební pomůcky, podmínky jejího uložení (přechovávání) a údržby),
- životnost cvičební pomůcky,
přičemž vše uvedete dostatečně srozumitelně, čitelně a česky (a doplníte případně další údaje z inspiračních zdrojů, které uvádím výše), měl by být návod k použití cvičební pomůcky vyhovující.
Závěrem své odpovědi pouze upozorňuji, že ani sebedokonalejší návod k použití Vás samozřejmě nemůže zprostit případné odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku (§ 2939 občanského zákoníku).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 102/2001 Sb. , o obecné bezpečnosti výrobků a o změně některých zákonů (zákon o obecné bezpečnosti výrobků)
zákon č. 634/1992 Sb. , o ochraně spotřebitele
nařízení vlády č. 86/2011 Sb. , o technických požadavcích na hračky
zákon č. 258/2000 Sb. , o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.