Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žádám o radu - chtěla bych uplatňovat úhradu škody. Město Orlová požadovalo po firmě Subterra opravu veřejné kanalizace vybudované 2014 v rámci záruční doby - jednalo se tedy o reklamaci. Firma najala na dílo další firmu. Jednalo se o úsek ve veřejné komunikaci přímo před naší nemovitosti.

Kanalizační potrubí zde vede v hloubce 6 metrů v nestabilním písčitém podloží, firma vůbec nepoužívala pažení výkopu, proto docházelo k sesuvům půdy - jednalo se o úsek asi 30m, hloubka 6m. Nakonec zmizela celá komunikace. Nyní nás úředníci města vyzvali, zda budeme uplatňovat škody po firmě prostřednictvím města, s uvedením škod a finančním vyčíslením. Škody jsou. Znepřístupnění výjezdu z brány automobilem po dobu 4. -20.11.2016, odmítnutí doručování písemností a veškeré pošty Českou poštou (poštovní doručovatelka se cítila být ohrožena na životě, jednalo se o staveniště), firma vyvážející odpad se nedostala k popelnicím, neuvedení škod do původního stavu – plot a poštovní schránka ostříkané blátem, zašlapávání travního porostu na našem pozemku pracovníky firmy, kteří se neustále pohybovali na našem neoploceném pozemku, i když byli poučeni, neodstranění zásypového materiálu - kamení ze zatravněné plochy našeho pozemku, podkopání betonového nájezdu k bráně a našeho zatravněného pozemku v bezprostřední blízkosti plotu, s čímž souvisí i možnost nestability plotu v dalším období, tady bychom chtěli nějaké záruky po dobu 2-3 let, výkop byl ve vzdálenosti 95cm od plotu do hloubky 6 metrů- ráno jsem se obávala o zdraví, kdy jsem musela absolvovat cestu po travnatém převisu a po té kluzavém bahnitém povrchu a ve tmě (opravdu jsem se bála, že spadnu do výkopu). Sousedům úplně spadl plot kvůli tomu, že nebylo pažení ve výkopu. Ti to už také řeší.
1. Jak přesně formulovat název písemnosti adresované na Město Orlová a toto pak písemnost přepošle na firmu Subterra?
2. Jakou finanční částkou ohodnotit každou výše uvedenou jednotlivou škodu? Můžeme použít § 2951 o. z. - firma neuvedla vše do předešlého stavu, proto uplatňujeme náhradu škody v penězích a lze uplatňovat v tomto případě i nemajetkovou újmu, přiměné zadostiučinění - způsobené duševní útrapy - byli jsme opravdu velmi omezováni. Děkuji, Eva.

ODPOVĚĎ:
Z hlediska vyčíslení škody půjde o náročnou záležitost, jelikož jedna věc je škoda způsobená na majetku a druhá je tzv. přiměřené zadostiučinění. Škoda na majetku je vždy ocenitelná soudním znalcem a v případě soudního sporu lze jen doporučit nechat si znalecký posudek vypracovat. V tomto konkrétním případě Vám právník nemůže zodpovědně poradit, to je záležitost stavebnictví. Pokud jde o přiměřené zadostiučinění, neexistují žádné tabulky, o které by bylo možno se opřít a toto je konstruováno tak, že si jej musíte odhadnout sami dle útrap, které vám byly způsobeny a které jste pociťovali. Ty útrapy pak v případě soudního sporu musíte prokázat. Mohly by se pohybovat v řádu desetitisíců. Pokud budete zasílat dopis, pak jej můžete nazvat "Vyčíslení způsobené majetkové i nemajetkové škody".

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.