Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v rodinném domě se zahradou. Na zahradě máme bazén, trampolínu a například i klouzačku na konstrukci, kterou vyráběl manžel. Na zahradě se nám často pohybují děti, z rodiny, nebo známí. Neteř a synovec (oba pod 10 let) chodí na naší zahradu i bez naší přítomnosti.

Chtěla bych vědět, jak se můžeme po právní stránce ochránit pro případ, kdyby se u nás stal nějaký vážnější úraz. Předem děkuji za odpověď. Pavlína.

ODPOVĚĎ:
Na Vámi popsaný případ se vztahují § 2900 a § 2901 občanského zákoníku (upravující obecnou prevenční povinnost každého člověka), které stanoví:
- vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života, je každý povinen počínat si při svém konání tak, aby nedošlo k nedůvodné újmě na svobodě, životě, zdraví nebo na vlastnictví jiného;
- vyžadují-li to okolnosti případu nebo zvyklosti soukromého života, má povinnost zakročit na ochranu jiného každý, kdo vytvořil nebezpečnou situaci nebo kdo nad ní má kontrolu, anebo odůvodňuje-li to povaha poměru mezi osobami. Stejnou povinnost má ten, kdo může podle svých možností a schopností snadno odvrátit újmu, o níž ví nebo musí vědět, že hrozící závažností zjevně převyšuje, co je třeba k zákroku vynaložit.

Nejsou-li proto dětské atrakce na Vaší zahradě poškozené (do té míry, že by bylo jejich užívání nebezpečné), resp. není-li zde zanedbáno nějaké bezpečnostní opatření, není zapotřebí se nějak zvlášť právně chránit.
Pro zvýšení Vaší právní jistoty Vám však lze doporučit obrátit se na rodiče všech dětí, které se na Vaší zahradě vyskytují, s písemnou výzvou k tomu, aby jejich děti navštěvovaly Vaší zahradu vždy v doprovodu zletilého dozoru (resp. alespoň v doprovodu staršího sourozence, který bude schopen dohlédnout na bezpečné užívání dětských atrakcí). Tuto výzvu můžete odůvodnit právě tím, že nebýváte přítomni vždy, když děti Vaší zahradu navštěvují a máte samozřejmě zájem na tom, aby byly dětské atrakce užívány bezpečným způsobem, resp. aby bylo v maximální možné míře předejito vzniku úrazů.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. občanský zákoník

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.