Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 25.7.2024 vnikli dva sousedovi psi na naši zahradu a zabili fenku pekingského palácového psa s PP. Soused se domnívá, že postačí omluva, že on za to nemůže. Požadujeme po něm uhradit pořizovací cenu pekinéze, která se v současnosti pohybuje nad 30.000 Kč. Jak postupovat, pokud nebude ochotný zaplatit? Trauma, stres a duševní bolest, které nám způsobil, se nedá penězi vykompenzovat. S pozdravem Blažena.

ODPOVĚĎ:
Každý chovatel má povinnost učinit taková opatření, aby jeho pes nepůsobil škodu. Ve smyslu § 2933 občanského zákoníku platí, že způsobí-li škodu zvíře, nahradí ji vlastník zvířete. Můžete tak po sousedovi žádat náhradu majetkové škody – tj. uplatnit cenu Vašeho pejska, ale i např. výdaje za jeho léčbu či jeho zpopelnění. Pro založení povinnosti k náhradě této škody zákon nevyžaduje zavinění – stačí prokázat, že Váš pejsek uhynul poté, co byl pokousán psy Vašeho souseda.
Kromě majetkové škody se můžete domáhat i náhrady nemajetkové újmy za ztrátu pejska, jejíž náhrada může spočívat v omluvě, ale může být kompenzována i v penězích. Nemajetkovou újmu spočívající v osobním neštěstí upravuje § 2971 občanského zákoníku. Aby však mohla být přiznána, je třeba (na rozdíl od újmy majetkové) ještě tvrdit a prokázat, že soused jednal protiprávně nebo hrubě nedbale při plnění svých povinností, např. chování sousedových psů je nebezpečné pro okolí, přesto jejich majitel přistupuje ke svým povinnostem lehkovážně, nezabezpečuje jej, apod.
Nebude-li Váš soused ochoten Vám způsobenou škodu dobrovolně uhradit, doporučila bych Vám, abyste mu zaslali písemnou předžalobní výzvu a zvážili podání občanskoprávní žaloby. Žalobu na náhradu škody je nutné podat nejpozději do 3 let ode dne, kdy ke škodě došlo (resp. do 3 let ode dne, kdy jste se dozvěděli o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá v souladu s § 620 občanského zákoníku. Pro podání občanskoprávní žaloby žaloby na náhradu škody bych Vám doporučila využít pomoci advokáta.
Dále, ve smyslu § 4 odst. 4 zákona na ochranu zvířat proti týrání (zákona č. 246/1992 Sb.) je každý povinen zajistit, aby zvíře, které chová, nezranilo ani neusmrtilo zvíře jiného chovatele. Váš soused by tak mohl být odpovědný i za přestupek podle § 27 odst. 2 a) zákona na ochranu zvířat proti týrání, za který hrozí citelné sankce (pokuty). V případě, že by byl Váš soused shledán vinným z tohoto přestupku, může správní orgán rozhodnout i o jeho povinnosti nahradit Vám vzniklou škodu (tj. cenu pejska), případně Vás s náhradou škody může odkázat na občanskoprávní řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.