Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastníkem garáže, jejíž betonová podlaha je stále více ničena kořeny stromu. Jedná se o náletovou lípu, která přerostla a nachází se pouze 1 metr od zdi garáže. Strom se nachází na městském pozemku, který je zcela neudržovaný a působením zdejší zeleně vznikají problémy i majitelům sousedních garáží (opadávání omítky, zatékání do střech, apod.).

Co se týká mé podlahy, ta začala před několika roky nejprve praskat, nyní se však velká část podlahy postupně zvedá vzhůru a v tuto chvíli je vystouplá o 3 cm. Na problém městský úřad upozorňuji několik roků, avšak vždy přijde odpověď, že se jedná o hodnotnou městskou zeleň a strom nehodlají kácet. Rád bych proto dosáhl alespoň toho, aby mi úřad zaplatil náklady spojené s opravou podlahy garáže. Zřejmě se bude jednat o vysokou investici, protože podle orientačního posudku stavební firmy by bylo nutné současnou podlahu rozbít, vzniklou suť odvézt a po té vylít nový beton. Můžete mi prosím navrhnout jakým způsobem mám pro tento účel dále postupovat? A dále by mě ještě zajímalo, zda je možné obec nějak přinutit, aby tento pozemek alespoň udržovala v čistotě. Za garážemi je i další přebujelá vegetace (kopřivy, šípky, bez, lísky, malé javory, apod.) a také velké množství odpadků a výkalů (v oblasti se pohybují bezdomovci a narkomani).

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Můžete mi prosím navrhnout, jakým způsobem mám pro tento účel dále postupovat?
V první řadě upozorňuji na to, že můžete postupovat svépomocně a kořeny stromu zasahující pod Váš pozemek odstranit. Dle § 1016/2 občanského zákoníku totiž platí, že:
„Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá. “
Chápu však, že odstranění podrůstajících kořenů by ve Vašem případě znamenalo nutnost rozbití podlahy garáže, takže o efektivní řešení příliš nejde.
Jste-li předmětným stromem poškozován, je zapotřebí se na jeho vlastníka (město) obrátit s výzvou k náhradě vzniklé škody, resp. nejdříve s poslední výzvou k odstranění stromu (resp. podrůstajících kořenů), a to s důrazným upozorněním, že v případě přetrvávající pasivity se po městě budete domáhat náhrady škody – nákladů nutných stavebních prací (tyto náklady je ve výzvě vhodné popsat a co nejpřesněji odhadnout jejich výši).
Doporučuji Vám, abyste si nechal výzvu k odstranění podrůstajících kořenů (spojenou s upozorněním na Vaši připravenost domáhat se náhrady vzniklé škody) sepsat advokátem:
www.advokatikomora.cz
(a to advokátem zabývajícím se oblastí občanského práva). Předpokládám, že výzva psaná na hlavičkovém papíře advokátní kanceláře učiní na město mocnější dojem, než pokud byste výzvu sepsal sám (byť i to je samozřejmě možné) – městu dáte tímto způsobem jednoznačně najevo, že svou výzvu míníte vážně a hodláte věc dovést do důsledků.
Pakliže by město na Vaší výzvu nezareagovalo ani tentokrát, budete se moci obrátit na orgán ochrany přírody (odbor životního prostředí) a iniciovat prohlídku daného stromu (zejména z toho důvodu, že představuje nebezpečí pro Vaší stavbu). Pokud by orgán ochrany přírody nenařídil pokácení daného stromu, bude možné, abyste nechal svou garáž opravit (vše řádně zdokumentoval) a následně se po městě domáhal náhrady takto vzniklé škody (a to případně i soudní cestou) – což opět doporučuji provést v advokátním zastoupení.
2/ A dále by mě ještě zajímalo, zda je možné obec nějak přinutit, aby tento pozemek alespoň udržovala v čistotě?
Dle § 66d/2 písm. b) zákona o obcích se právnická osoba dopustí přestupku tím, že:
“neudržuje čistotu a pořádek na pozemku, který užívá nebo vlastní, a tím naruší vzhled obce”
V první řadě by proto bylo možné iniciovat v této souvislosti zahájení přestupkového řízení. Jelikož tento přestupek by měla projednat ta obec, která je podezřelá z jeho spáchání (§ 66d/5 zákona o obcích), pověří nadřízený správní orgán (krajský úřad) řízením o tomto přestupku jiný věcně příslušný podřízený správní orgán ve svém správním obvodu - jiný obecní úřad (§ 63/1 zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich).
Proti nepořádku na sousedním (městském) pozemku by bylo možné se bránit i soukromoprávní cestou, a to za podmínky, že Vás tento nepořádek nadměrně obtěžuje při výkonu vlastnického práva (například spadem listí, zápachem apod.). Dle § 1013/1 občanského zákoníku platí, že:
„Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad … pach … stín … a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku …“
V této věci by proto bylo možné podat k soudu tzv. sousedskou žalobu, jejímž prostřednictvím byste se domáhal, aby město učinilo tomuto obtěžování přítrž.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 128/2000 Sb. , o obcích (obecní zřízení)
zákon č. 250/2016 Sb. , o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.