Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v bytovém domě SVJ, byt v soukromém vlastnictví. 06/2012 jsme se na schůzi SVJ dohodli na přistavění sklepů na pozemku u domu. Krom jednoho člena SVJ všichni souhlasili, podepsali jsme "smlouvu o právu provést stavbu" - podklad pro stavební úřad. Bude probíhat soud, který nahradí souhlas posledního člena SVJ.

Přestalo se mi líbit chování zástupců SVJ, souhlas jsem si rozmyslel. Mohu svůj souhlas na smlouvě o právu provést stavbu nějakým způsobem dodatečně odvolat? Děkuji, Milan

ODPOVĚĎ:
Ze znění dotazu předpokládám, že ve Vašem případě se jedná o smlouvu o výstavbě dle § 17 a násl. zákona o vlastnictví bytů. V této souvislosti je podstatné, kdo představuje strany této smlouvy, resp. zda byla smlouva již podepsána všemi smluvními stranami.
Byla-li již smlouva podepsána všemi smluvními stranami, došlo ke vzniku touto smlouvou sledovaného závazkového vztahu, tzn. že svůj souhlas (vyjádřený podpisem smlouvy) již dodatečně odvolat nemůžete a smlouvou jste (stejně jako zbývající smluvní strany) vázán. K ukončení platnosti smlouvy tak může dojít pouze na základě písemné dohody všech smluvních stran, odstoupením či výpovědí (resp. způsobem, který tato smlouva pro ukončení své platnosti zakotvuje).
Pokud byl návrh smlouvy o výstavbě podepsán zatím pouze jednou smluvní stranou, bylo by možné uvažovat o jeho zrušení, resp. odvolání, a to postupem a za podmínek dle § 43a Občanského zákoníku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.