Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2022 jsme koupili chatu se zahrádkou v zahrádkářské kolonii. Chata byla na pronajatém pozemku od města a spravoval ji zahrádkářský svaz. V květnu 2023 jsme od města odkoupili pozemek cca 320 m2 Po odkoupení jsme podepsali novou smlouvu se zahradkářským svazem. Toho času je v kolonii cca 40 zahrad v osobním vlastnictví a ostatní 100 zahrádek je pronajatém pozemku ve správě zahrádkářského svazu ZS.

Zahradkářský svaz pro nás nic nedělá, jen platíme poplatky a zajišťujeme si brigádníky. Rozhodla jsem se odstoupit od smlouvy a vystoupit ze zahrádkářského svazu ZS. Na smlouvě a LV o odkoupení pozemku, nemáme uvedené věcné břemeno. Předseda ZS nám vyhrožuje, že když zrušíme smlouvu, tak nám nebudou pouštět vodu. Po celé kolonii jsou natáhnuté roury. Z rybníka se čerpá voda a pouští se raz do týdne voda na zalévání zahrádek. Předseda ZS nám vyhrožuje, že pokud zrušíme smlouvu tak nám nebudou pouštět vodu. Nevím jak to chce udělat, protože to by museli roury ze řádu vykopat a napojit jinde (technicky a finančně by to bylo hodně náročné). Jen bych se teda chtěla zeptat - pokud jsou přes náš pozemek natáhnuté roury ze řadu, já jako vlastník pozemku můžu žádat od zahrádkářů pronájem za roury, které prochází přes náš soukromí pozemek? Předem děkuji za odpověď. Cecílie.

 

ODPOVĚĎ:
Ve Vámi popsaném případě záleží na tom, zda zahrádkářskému svazu svědčí nějaký právní titul k vedení předmětného potrubí Vaším pozemkem. Tímto právním titulem může být nejen služebnost - věcné břemeno (které na Vašem pozemku nevázne), nýbrž i nájemní smlouva, smlouva o výpůjčce či prostý souhlas Vašeho právního předchůdce (tedy města).
Pokud žádný takový právní titul neexistuje (zahrádkářský svaz můžete vyzvat k tomu, nechť tento právní titul doloží), můžete po zahrádkářském svazu požadovat buď odstranění předmětného potrubí z Vašeho pozemku (což by ovšem vzájemné vztahy patrně příliš neposílilo), anebo vrácení bezdůvodného obohacení, které na straně zahrádkářského svazu za dobu užívání pozemku (tedy v době, kdy Vám pozemek již patřil) vzniklo. Do budoucna pak můžete zahrádkářskému svazu navrhnout například uzavření nájemní smlouvy.
Vyšlo-li by najevo, že zahrádkářský svaz nějakým právním titulem přeci jenom disponuje, mohli byste (jako současní vlastníci pozemku) takový právní titul zrušit (například odstoupit od smlouvy či odvolat souhlas).


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Roury vedoucí přes soukromý pozemek - nárok na nájem za užívání pozemku od zahrádkářského svazu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.