Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

6/2022 jsme založili (3 členové) zapsaný spolek. Já jsem měla funkci místopředsedy, pak tam byl pokladník a předseda. 16.4.2024 jsem se já + pokladník rozhodli ze spolku odejít. Zaslali jsme doporučený dopis na adresu spolku, který byl doručen - byla to ŽÁDOST O UKONČENÍ ČLENSTVÍ VE SPOLKU. Žádala jsem o zrušení mého členství + výmaz ze členů spolku.

Přesto i po skoro 3 měsících jsem vedena na internetu v rejstříku jako místopředseda.   Co mohu s tímto udělat prosím? Koho mám informovat (kdo má povinnost informovat?? )? Jsem přesvědčená o tom, že předsedkyně spolku mě nikde nevymazala a ani nové členy si nenašla. Děkuji za odpověď na dotaz. Barbora.

 

ODPOVĚĎ:
Dle ustanovení § 215 odst. 1 občanského zákoníku platí, že nikdo nesmí být nucen k účasti ve spolku a nikomu nesmí být bráněno vystoupit z něho. Pokud by spolek bránil svým členům ze spolku vystoupit, může to vést až ke zrušení tohoto spolku soudem. Dle § 268 odst. 1 písm. d) občanského zákoníku platí, že: „Soud zruší spolek s likvidací na návrh osoby, která na tom má oprávněný zájem, nebo i bez návrhu v případě, že spolek, ač byl na to soudem upozorněn, bráním členům ze spolku vystoupit. “ Řízení o zrušení tedy může být zahájeno na návrh oprávněné osoby nebo ex offo. Soud nicméně spolek zruší až v případě, že spolek nenapraví své pochybení ani přes předchozí upozornění ze strany soudu. K ukončení členství vystoupením dochází v důsledku jednostranného projevu vůle člena spolku, který si přeje své členství ve spolku ukončit. Vystoupení je tedy jednostranné právní jednání, které musí splňovat všechny předepsané náležitosti pro právní jednání, včetně určitosti, srozumitelnosti a vážnosti. Vystoupení je účinné od okamžiku, kdy spolku, resp. jeho příslušným orgánům, dojde. Občanský zákoník nestanoví, jakou formu musí vystoupení mít. Vystoupení tak může proběhnout jak písemně, tak i ústně. Tedy měla byste postupovat tak, že předsedkyni upozorníte, nechť k soudu podá návrh na změnu, kdy budete vymazána jako místopředsedkyně, v opačném případě Vám nezbude, než podat rejstříkovému soudu podnět, že i přes Vaše vystoupení jste stále nebyla vymazána, neboť statutární orgán neučinil potřebné kroky a soud může pak spolek, pokud nebude zjednána náprava, zrušit s likvidací.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.