Počet stránek ve webu: 43.429

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme ve spolku problém, že je víc zájemců o táborovou základnu, než je volných termínu a nevíme jak tuto situaci vyřešit. Jedna skupina si myslí, že absolutní rozhodnutí má členská schůze a její rozhodnutí je nezvratné.

Další skupina si myslí, že pokud je třeba 10 členů a jsou přitom na členské schůzi menšinová část hlasujících členů, nemůže jim členská schůze upřít přehlasováním jejich rovné případně poměrné právo na využívání společně nabitého a spravovaného majetku, v našem případě využívání chaty o letních prázdninách. Tato skupina si myslí, že si obecně může nárokovat podíl dnů o prázdninách s ohledem na poměrové zastoupení této skupiny vůči členské základně. Děkuji za odpověď Slavomír.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě je rozhodující, co máte uvedeno ve stanovách. Je sice pravda, že nelze nikomu upřít právo podílet se na využívání majetku spolku, na druhou stranu pokud to reálně není možné, jednoduše by se mělo zavést nějaké pravidlo, které by všem umožnilo majetek využívat např. v rámci několika let. Tedy kdo chatu využije letos (2024), nevyužije ji příští rok, atd... Spolek je subjektem soukromého práva a platí, co si členové ujednají. Tedy rozhodující jsou stanovy, které by v okamžiku, kdy dojde k tomuto konkrétnímu problému měly být změněny tak, aby tento problém řešily.
Pro spolek platí, že pokud stanovy nestanoví jinak, je nejvyšším orgánem spolku členská schůze. Členská schůze má právo mimo jiné schvalovat změny stanov. Zákon Vám tuto situaci nijak nerozhodne, je třeba o návrzích jednotlivých skupin nechat hlasovat, ukotvit do stanov a následně se tím řídit. Nyní není vykonatelná žádná varianta, tedy co si kdo myslí, pokud to nemáte ukotveno ve stanovách, jednoduše žádná ze skupin nejedná ani protiprávně, ani po právu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.