Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V dědickém řízení jsem zdědila s mojí sestrou nemovitost, která je zatížená věcným břemenem s vedlejším domem – „služebnost vchodu na dvorek a půdu domu“. Vedlejší dům patří mé sestřenici, se kterou jsme se rozhodly, že věcné břemeno zrušíme vzhledem k rekonstrukci obou nemovitostí. (Pokud by věcné břemeno nebylo zrušené, nedostaly bychom hypotéku na rekonstrukci).

Na Katastrálním úřadu v Hradci Králové se požaduje k tomuto zrušení smlouvu vyhotovenou právníkem + opis původní smlouvy zápisu „Služebnosti“. Původní smlouva byla vyhotovená mezi tehdejšími majiteli v roce 1925 a zapsána tehdejším soudem s číslem deníku. Obrátila jsem se na Okresní soud v HK cca před více než měsícem, bohužel zatím s nulovým výsledkem. Ráda bych celý proces urychlila, protože právě na tomto se všechno zdržuje. Můj dotaz: Vlastníme z roku 1938 kupní smlouvu našich prarodičů, kde jsou uvedené veškeré náležitosti týkající se „věcného břemene“. Bohužel kopii původní smlouvy „Věcného břemene“ jsme nikdy neměli a nedostali. Postačovala by kopie této kupní smlouvy jako NÁHRADA původní smlouvy o „Služebnosti“ pro Katastrální úřad HK, nebo existuje i jiné řešení? Děkuji za odpověď. Simona

ODPOVĚĎ:
Katastrálnímu úřadu (v případě zániku služebnosti) je nezbytné doložit všechny potřebné údaje a osvědčit potřební skutečnosti. Zda bude stačit k výmazu služebnosti Vámi uváděná náhradní smlouva, nelze předem s jistotou určit. V obecné rovině platí, že je nezbytné předkládat listiny, na základě kterých dané právo vzniká. Nicméně katastrální úřady napříč ČR nepostupují zcela totožně a jsou zde mezi jednotlivými katastrálními úřady rozdíly, tedy se může stát, že v totožné situaci by katastrální úřady postupovaly odlišným způsobem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.