Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V dražbě mám aktuálně možnost koupit nemovitost, mezi cestou a pozemkem s draženou nemovitostí však leží asi 2 metry široký pás dalšího pozemku stejného majitele, který však není předmětem této dražby, je předmětem jiné exekuce, kterou má na starost dokonce i jiný exekutor a v dražbě se zatím nenabízí:

1. Je možné, aby exekutor do dražby tento zmíněný kus pozemku vůbec nedal? Z telefonické domluvy s ním totiž vyplynulo, že záleží na ceně a až podle toho se rozhodne.
2. Mám právo tento kus pozemku užívat k přístupu ke své nemovitosti? Někde jsem četl, že soud v takovém případě zřídí v můj prospěch věcné břemeno, pokud neexistuje jiná možnost přístupu, těžko ale může věcné břemeno zřídit na pozemek v exekuci. (Existuje teoretická možnost chodit na pozemek přes místo, zmíněný 2 metrový zužuje a na konci již prakticky neexistuje a pozemek dražený se dotýká pozemku obecního - mohla by to být pro soud záminka břemeno nezřídit? )
3. Kdyby tento pozemek vydražil nakonec někdo jiný nebo se jinak dostal do cizího vlastnictví, tak už by byl soud povinen mi vyhovět a věcné břemeno zřídit?
Děkuji, Ivan

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. Je pravdou, že s nařízením dražeb exekutoři velmi často otálejí. Od toho jsou ale věřitelé, kteří by měli exekutora k dražbě přimět. Pokud je na daný kus pozemku vedena exekuce, k dražbě by mělo časem dojít.
2. Pokud není k Vašemu pozemku jiná přístupová cesta, soud by věcné břemeno pravděpodobně zřídil. Zatím doporučuji pozemek k příchodu k Vaší nemovitosti využívat, dokud Vám v tom nikdo nezačne bránit. Pak by nezbylo, než žalobu o zřízení věcného břemene podat, ani nařízená exekuce by neměla být překážkou zřízení věcného břemene.
3. Ano, je to stejné jako u předchozí odpovědi, pokud nevede k Všemu pozemku jiná přístupová cesta, soud pravděpodobně věcné břemeno zřídí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.