Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dobrý den, lze jinak zajistit doživotní bydlení než věcným břemenem? Je možné věcné břemeno - doživotní bydlení zavázat na čtvrtinu domu a zbytkem ručit u hypotéky? Děkuji, Danuše.

ODPOVĚĎ:
Namísto věcného břemene lze uvažovat nejlépe o například dlouhodobé nájemní smlouvě s podmínkami, které pronajímateli znemožňují ji snadno vypovědět. Reálné je také zřídit spoluvlastnické právo k pozemku a domu. Pak by spoluvlastník mohl využívat svoučást a druhou by bylo možné ručit. Vám jde ale o maximální hodnotu věci pro ručení, že?
Věcné břemeno můžete zřídit pouze k části a můžete vymezit i jeho rozsah a obsah (viz. § 1258 a § 1298 obč. zák.) Může se tak týkat jen vymezené části.
S ručením části domu je to ovšem dost problematické. Mají-li dům a pozemek stejného vlastníka, jde z pohledu práva o jednu věc. Můžete ručit nebo zastavit spoluvlastnický podíl k celku, ale nikoliv pouze například 1 místnost, pokud nejde o samostatnou věc (viz. § 1310 obč. zák.). Samostatnou věcí je u nemovitostí bytová jednotka.
Kromě spoluvlastnictví nebo reálného rozdělení domu tak nelze ručit pouze částí nemovitosti (např. 1 místností) nebo ji dát do zástavy. Vlastnické právo se týká věci jako celku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.