Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dobrý den, na základě darovací smlouvy jsem darovala synovi 2011 rodinný dům bez uvedení věcného břemena na dožití v tomto domě, jelikož by syn s věcným břemenem nedostal hypotéku. Proto jsme se domluvili pouze ústně na užívání prvního poschodí mou osobou, syn s rodinou obývá přízemí, které si zrekonstruoval.

Dotaz zní, jak bych mohla dodatečně ošetřit tuto okolnost s dožitím v domě, abych měla nějakou životní jistotu? Mám obavy ze situace, kdyby se synovi něco stalo a snacha by se dejme tomu znovu vdala, situace by se natolik mohla změnit, že by mě v domě nechtěli. Děkuji, Zuzana.

ODPOVĚĎ:
Do života se s novou právní úpravou vrátil institut tzv. výměnku. Smlouvou o výměnku si vlastník nemovité věci vymiňuje v souvislosti s jejím převodem pro sebe nebo pro třetí osobu požitky, úkony nebo práva sloužící k zaopatření na dobu života nebo na dobu určitou a nabyvatel nemovité věci se zavazuje zaopatření poskytnout. Aby práva spojená s výměnkem mohla být vykonatelná resp. vynutitelná je nutné výměnek zapsat do katastru nemovitostí. Avšak do něj lze zapsat výměnek jen současně s nabytím vlastnického práva na nabyvatele, tedy syna. Domnívám se však, že je možné i tak nemovitost zatížit tzv. služebností, ve které si pro sebe vyhradíte právo nyní již synův rodinný dům užívat. Nezapomeňte však, že i tato služebnost musí být zapsána v katastru nemovitostí. Doporučuji se pro bližší informace obrátit právě tam.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.