Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj pozemek a stavba sousedí s bytovým domem (BD), který je na hranici pozemků. BD chce revitalizovat a zateplovat stěnu, která je na hranici mého pozemku. Jak tuto věc řešit:
1) Prodej pozemku bytovému domu.

2) Věcné břemeno bytovému domu a co z toho bude pro mě vyplývat za povinnost.
3) Zabezpečení mého domu při rekonstrukci bytového domu BD ze strany BD.
4) Jak postupovat při poškození mého majetku. Nebo prosím o další řešení, jak tuto situaci vyřešit.
Děkuji, Olina

ODPOVĚĎ:
Řešení, které by pro Vás do budoucna neslo nejméně problémů, by bylo pozemek prodat. Věcné břemeno za úplatu je samozřejmě rovněž možnost, obecně je vlastník pozemku, který je zatížen věcným břemenem, povinen udržovat pozemek v takovém stavu, aby věcné břemeno mohlo být řádně oprávněným z věcného břemene užíváno. V tomto konkrétním případě, kdy pozemek by byl vlastně zastavěn, by povinnost o pozemek se starat nebyla ani realizovatelná. Otázka zabezpečení Vašeho domu je spíše otázka na znalce z oboru stavebnictví, který by Vám navrhl postup, jak Váš dům zabezpečit proti případným škodám způsobeným stavebními pracemi ze strany BD. Pokud k poškození Vašeho majetku dojde, je třeba poškození dobře zdokumentovat - nejlépe odborným vyjádřením, ještě lépe znaleckým posudkem, který bude schopen vyjádřit se i k rozsahu oprav a ceně těchto oprav. V případě, že by škůdce nebyl ochoten škodu nahradit dobrovolně, bylo by třeba obrátit se na soud s žalobou o náhradu škody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.