Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rodiče mi darovali dům: 19.2.2010 (zápis KN). Po celou dobu jsem netušil, že část garáže stojí na pozemku souseda. Pozemek mají rodiče od 1970. Sdělení o schválení plotu 1977, 1990 byla garáž přistavěná jako samostatná budova. Proběhlo kolaudační řízení. Při přepisu domu na mě nedošlo k zapsání garáže do katastru nemovitostí KN.

Otec 2014 zemřel. Oslovil mě soused, že užíváme jeho část pozemku. Matka, která stále žije, netušila, že hranice pozemku je posunutá. Soused vyžaduje, výměnou část našeho pozemku, aby si rozšířil cestu. Pokud mu tuto část výměnou dáme, nevjedeme do garáže. Pokud mu pozemek dáme, žádáme zápis věcného břemene, služebnosti na vjezd do naší garáže, ale pochopili jsme, že s věcným břemenem, služebností nesouhlasí. Máme právo na vydržení pozemku? Pokud o této informaci věděl a nás informoval až letos (2016)? Nebo je nějaká regulace ceny, za kterou nám pozemek může prodat? Jak máme dále postupovat, aby cena nebyla přemrštěná nebo, abychom nemuseli garáž bourat? Děkuji za odpověď. Jindřich

ODPOVĚĎ.
Na tento případ lze aplikovat ust. § 1087 o přestavku, které uvádí, že "Zasahuje-li trvalá stavba zřízená na vlastním pozemku jen malou částí na malou část cizího pozemku, stane se část pozemku zastavěného přestavkem vlastnictvím zřizovatele stavby; to neplatí, nestavěl-li zřizovatel stavby v dobré víře. Kdo stavěl v dobré víře, nahradí vlastníku pozemku, jehož část byla zastavěna přestavkem, obvyklou cenu nabytého pozemku."
Z uvedeného tedy vyplývá, že garáž bourat nemusíte, zřizovat služebnost také ne. Řešením bude nahradit sousedovi finančně část pozemku, na kterém garáž částečně stojí. Pokud jde o cenu, zjistěte, zda ve vaší obci existuje cenová mapa, ze které by bylo možné při stanovení ceny vycházet nebo rovnou oslovte znalce, který cenu pozemku s ohledem na jeho rozlohu jednoznačně stanoví.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.