Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Drenáž našeho domu vede přes cizí pozemek - není zanesena v katastru ani vedena jako věcné břemeno. Majitelé se nyní pozemek rozhodli prodat a požadují, abychom drenáž odstranili. V době, kdy se dům stavěl a vybudovala se drenáž, patřily oba pozemky jedné (širší - bratři) rodině. Přerušení drenáže nám způsobí potíže se zatopením sklepa, máme povinnost řešit také odstranění drenáže na vedlejším pozemku?

ODPOVĚĎ:
Je nepochybné, že drenáž je Vaším vlastnictvím (nemovitou věcí), které se nachází na cizím pozemku. Z dotazu vyplývá, že doposud se drenáž na sousedním pozemku nacházela na základě souhlasu vlastníka sousedního pozemku (resp. jeho právního předchůdce), přičemž v současné chvíli nynější vlastník sousedního pozemku tento souhlas odvolal. Tím v podstatě došlo k zániku právního titulu, který Vás opravňoval k vedení drenáže cizím pozemkem.
V současné chvíli záleží na Vašem rozhodnutí, jak na požadavek souseda zareagujete:
- buď jeho žádosti vyhovíte a drenáž ze sousedního pozemku odstraníte (jelikož se jedná o Váš majetek, s jehož přítomností na pozemku soused již nesouhlasí),
- anebo zaujmete stanovisko, že právo vést sousedním pozemkem drenáž jste získali na základě vydržení (pakliže tento stav trval bez přerušení alespoň deset let), popřípadě na základě mimořádného vydržení (pakliže tento stav trval bez přerušení alespoň dvacet let).
Pokud byste se rozhodli trvat na svém právu vést sousedním pozemkem drenáž (a to na základě vydržení), upozorněte souseda, že v žádném případě není oprávněn tuto drenáž ze svého pozemku odstranit svépomocí. Tím by totiž úmyslně poškodil Váš majetek, čímž by se mohl dopustit přestupku či dokonce trestného činu. Pokud by soused s Vaším tvrzením o vydržení práva mít na jeho pozemku drenáž nesouhlasil, musel by se v této věci obrátit s žalobou na soud - tzn. že by se domáhal toho, aby soud rozhodl o Vaší povinnosti drenáž odstranit, zatímco Vy byste v rámci své procesní obrany tvrdili, že toto právo Vám svědčí bez ohledu na sousedův ne/souhlas, jelikož jste ho vydrželi. Bude-li nutné vyřešit nastalý spor soudní cestou, doporučuji Vám využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.