Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním chalupu cca 3 roky, kde mi ji daroval otec, který chalupu zdědil od rodičů mých prarodičů. Od roku 1956 tudíž čerpali mí prarodiče vodu ze společné studny, kterou vybudovali společně s dalšími obyvateli chat a kterou pravidelně udržovali a investovali všichni do ní peníze - doloženo. V katastru nemovitostí je napsáno, že objekt - chalupa je napojena na vodovod a v dědických papírech, že otec dědí vodovodní potrubí přípojku.

Jediné co nemáme je věcné břemeno na čerpání vody ze studny, protože kdysi se to tak neřešilo nikdy nebyly problémy. Nyní nový soused na jehož parcele byla studna vybudována dělá problémy, protože si ji zlegalizoval a je tudíž jeho. Takže chalupa čerpala ze studny vodu od roku 1956 jako mí prarodiče pak otec a následně já jako jeho syn už mám problém s novým majitelem studny. Mám nárok na vydržení věcného břemene, když vlastním chalupu jen 3 roky? Popř. co mám doložit k tomu za dokumenty. Děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Mám nárok na vydržení věcného břemene, když vlastním chalupu jen 3 roky?
Vydržení služebnosti (věcného břemene), a to konkrétně služebnosti práva na vodu (§ 1272 občanského zákoníku), není ve Vašem případě vyloučeno. Pro řádné vydržení je zapotřebí, aby držba trvala bez přerušení alespoň deset let, pro mimořádné vydržení je nutné, aby držba trvala bez přerušení alespoň dvacet let. Mimořádné vydržení (§ 1095 občanského zákoníku) by pro Vás bylo výhodnější, jelikož v takovém případě se dobrá víra držitele nezkoumá.
V obou případech (řádné i mimořádné vydržení) je v zásadě možné, aby se k době držby aktuálního vlastníka přičetla i doba držby jeho právních předchůdců (tedy Vašich prarodičů a Vašeho otce).
Pokud by vlastník studny uznal, že ve Vašem případě skutečně došlo k vydržení služebnosti práva na vodu, mohli byste spolu sepsat souhlasné prohlášení (§ 66/1 písm. a) katastrální vyhlášky), které by se následně stalo podkladem pro zápis služebnosti do katastru nemovitostí.
Pakliže by vlastník studny s Vaším tvrzením o vydržení služebnosti práva na vodu nesouhlasil, nezbývalo by Vám, než se v této věci obrátit s tzv. určovací žalobou (§ 80 Občanského soudního řádu) na soud. Pro učinění tohoto právního kroku Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
2/ Co mám doložit k tomu za dokumenty?
Záleží na tom, jak se budou věci vyvíjet. Pakliže byste se s vlastníkem studny dohodl na vydržení služebnosti, postačilo by sepsat souhlasné prohlášení, jehož přílohou by se mohlo stát geometrické zaměření studny (pokud by bylo katastrálním úřadem v tomto případě vůbec vyžadováno).
Pokud by nebyla dohoda s vlastníkem studny možná, musel byste podat k soudu žalobu a k ní doložit důkazy, které budou prokazovat všechna Vaše žalobní tvrzení. Bylo by tedy nutné předložit důkazy týkající se vlastnictví chalupy Vašimi prarodiči a Vaším otcem a zejména důkazy svědčící o tom, že voda ze studny byla v minulosti (ze strany Vašich právních předchůdců) bez obtíží čerpána (to lze doložit i svědeckými výpověďmi lidí, kteří o tom mají povědomí).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
vyhláška č. 357/2013 Sb. , o katastru nemovitostí (katastrální vyhláška)
zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.