Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupili jsme před 14 lety (2010) nový dům s pozemkem, na kterém je betonový el. sloup. Smlouvu o věcném břemeni s ČEZ uzavřel stavitel domu (majitel) na svoji osobu těsně před tím, než byl dům přepsán v katastru nemovitostí ČR na nás. Majitel uzavřel smlouvu jako bezúplatnou a takto přešla i na nás jako nové majitele. Je možné nyní uspět na ČEZ s žádostí o změnu smlouvy na úplatnou?

Z el. sloupu, který zmiňuji před nedávnem na náš pozemek do trávy z výška cca 10 m upadla část izolátoru z keramického materiálu. Při sekání trávy jsem na ni najela sekačkou a sekačku poničila. Oprava stála cca 2.000 Kč. Mohu uspět u ČEZ z náhradou škody? Tento dotaz souvisí i s předešlým. pokud by izolátor upadl na náš pozemek v době, kdy se na zahradě pohybují osoby (např. vnoučata), došlo by 100% k jejich ohrožení na životě. Děkuji za odpověď. Jelena.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Je možné nyní uspět na ČEZ s žádostí o změnu smlouvy na úplatnou?
O tom velice pochybuji. Byla-li Vaším právním předchůdcem smlouva o zřízení věcného břemene uzavřena tak, že zatěžuje všechny budoucí vlastníky předmětného pozemku (tzn. bylo zřízeno tzv. věcné břemeno in rem), nebude mít společnost ČEZ žádný důvod ke změně tohoto stavu (který jí samozřejmě vyhovuje).
S ohledem na existenci věcného břemene má společnost ČEZ k dispozici právě ten právní titul, který k provozu betonového sloupu na Vašem pozemku potřebuje.
2/ Mohu uspět u ČEZ z náhradou škody?
V každém případě to můžete zkusit. Jak se společnost ČEZ k Vašemu požadavku postaví, nelze samozřejmě předvídat.
V této souvislosti upozorňuji, že svá tvrzení budete muset prokázat (typicky fotodokumentací předmětné části keramického izolátoru, účtenkou/fakturou za opravu sekačky apod.). Pakliže by se společnost ČEZ k Vaší žádosti vyjádřila zamítavě, nezbývalo by Vám, než se v této věci obrátit s žalobou na soud. S ohledem na výši škody (tedy cenu opravy sekačky) Vám však učinění takového právního kroku doporučuji dobře rozmyslet.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.