Počet stránek ve webu: 43.429

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mamka, která má doživotní právo užívání v mém bytě, chce dát do své závěti její přání a já s tím nesouhlasím. Prý po její smrti, mám zpřístupnit můj byt sourozencům, aby si vybrali z matčina movitého majetku, co se jim hodí. To se mi nelíbí a nevím co dělat. S mamkou není žádná řeč a trvá na svém. Můžu se nějak bránit? Můj byt není vetešárna. Děkuji za radu. Štefan.

ODPOVĚĎ:
Váš byt je vaším výlučným majetkem, a i když vaše matka má doživotní právo na jeho užívání, její přání ohledně toho, jak nakládat s jejím majetkem po její smrti, nemůže zasahovat do vašich práv vlastníka bytu. To znamená, že pokud sourozencům po její smrti nechcete zpřístupnit byt pro výběr věcí, máte plné právo rozhodnout, jak se s takovou situací vypořádáte.
Pokud má matka ve svém vlastnictví movitý majetek, měla by ho řešit konkrétně ve své závěti (např. obraz zanechávám vnukovi) nebo jiným právním způsobem. Vy jako vlastník bytu nejste povinni plnit její přání ohledně užívání vašeho majetku po její smrti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.