Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním pozemek (zahrada u rekreační chaty) a po zaměření geodetem a zjištění "nevhodné hranice" jsme se dohodli se sousedem o vzájemné výměně cca 10m2 na společné hranici pozemku. Geodet nám vypracoval podklady pro zcelení a rozdělení pozemku pro shodnou velikost obou zúčastněných.

Jakou by jste mi doporučili smlouvu pro tento případ - darovací a nebo směnnou? A kdy bude podléhat nějaké dani (příbuzní se sousedem nijak nejsme). Předem děkuji, Jolana

ODPOVĚĎ:
Doporučila bych směnnou smlouvu, jelikož z daňového pohledu je daň z nabytí nemovité věci, kterou zaplatíte, mnohem nižší než by byla daň darovací. Ta je v současné době 15%, daň z nabytí nemovité věci je 4%. Vy i soused zaplatíte každý 4% daň z nabytí nemovité věci tak, jako byste pozemky navzájem kupovali, tedy každý z ceny nemovitosti, kterou kupujete, nikoliv z rozdílu tak, jak je často účastníky smluv mylně předpokládáno.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.