Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme spolu s manželkou dům, podle kolaudace „Rodinný dům“. Po dostavbě domu, po roce 1992 žena podnikala doma ve sféře Ubytování v soukromí. Po několika letech přestala jezdit klientela v takové míře, aby ji a rodinu uživila a tak šla po pozastavení Živnostenského listu, pracovat na plný úvazek, jako zaměstnankyně.

Mně je 59 let, jsem plně invalidní kardiak. Je nám líto mít prázdné pokoje, když jsem doma a je možnost je příležitostně pronajmout na krátkodobý pobyt hostům. Je možné je pronajmout jako „Příležitostné ubytování“, když by se jednalo o opravdu malou obsazenost, párkrát v roce? Stačí si hlídat hranici pro odvod daně 15000, - ročně, nad limit odevzdat daň, nebo musím podle nové Babišovy novely, Elektronické evidence tržeb, mít doma program v počítači za několik tisíc korun, zasílat evidenci, nebo snad dokonce pokladnu, když nejsem podnikatel, ani jím být nechci? Co musím splnit, abych mohl občas ubytovat hosty, podle mé představy, nebýt podnikatelem, jen invalidním důchodcem s možností přivýdělku? Jde to? Děkuji za odpověď. František

ODPOVĚĎ:
Pokud budete ubytovávat "párkrát v roce", bude se jednat o soustavnou činnost, na kterou potřebujete živnostenský list. Přiznání k dani z příjmů fyzických osob nebudete muset podávat, pokud Vaše příjmy nepřesáhnou 15 000 Kč za zdaňovací období, kterým je kalendářní rok. Pokud budete přijímat platby v hotovosti, budete muset elektronicky evidovat tržbu od 1. 3. 2018 a zákazníkům vydávat účtenky s unikátním kódem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.