Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme společnost s. r. o. , plátce DPH a chystáme se dodávat naše výrobky na Slovensko. Slovenský odběratel je také plátce DPH a pro naše výrobky si bude jezdit k nám do ČR. Chceme vystavovat faktury v českých korunách tak, aby nám platby chodily na náš běžný účet. Faktury máme vystavovat s DPH tak, jako pro tuzemského odběratele, když si slovenský odběratel bude pro výrobky jezdit sem do ČR?

Jakým způsobem si v tomto případě on bude řešit vrácení DPH, když je plátce? Děkuji Ilona

ODPOVĚĎ:
Při dodávkách, které popisujete, bude dodání zboží do jiného členského státu EU osvobozeno od DPH dle § 64 Zákona o DPH. Pokud DPH uplatníte, slovenský odběratel nebude mít nárok na odpočet ani nebude moci požádat o vrácení DPH český finanční úřad. Žádost o vrácení zakazuje § 82a odst. 3 písm. b) Zákona o DPH.
Osvobodit dodání zboží do jiného členského státu EU od DPH je možné, pokud je přepraveno přes hranice. Musíte však mít důkazní prostředky, že zboží přes hranice přešlo. Pokud si odběratel bude zboží vyzvedávat ve vaší firmě, můžete jako důkazní prostředek použít dle § 64 odst. 5 Zákona o DPH písemné prohlášení pořizovatele, že zboží bylo přepraveno do jiného členského státu EU. Důkazní prostředky budete prokazovat před správcem daně vy a bude na vás, jak je obhájíte. Čím více důkazních prostředků budete mít, tím bude větší šance, že finanční úřad osvobození nezpochybní.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.