Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem členem s. r. o. vlastnící činžovní dům. S. r. o. se bude transformovat na SVJ. Členské podíly v s. r. o. byly vztaženy podle velikosti podlahové plochy bytů. Jelikož někteří nájemníci při založení s. r. o. nereflektovali na zaplacení podílu za svůj byt, zaplatil jsem podíl za jednoho z nájemníků já.

Nyní při transformaci na SVJ a vkládání jednotlivých bytů do katastru se chci zeptat, zda musím platit daň, nebo jsem osvobozen od daně z přijmu a z nabytí nemovitosti, když jsem si druhý byt koupil pomocí zaplacení odpovídajícího vyššího členského vkladu v s. r. o. Děkuji, Oldřich.

ODPOVĚĎ:
Převod jednotek je ve Vašem případě předmětem daně z nabytí nemovitých věcí a ne daně z příjmů. Osvobozeno je dle § 8 Zákonného opatření senátu o dani z nabytí nemovitých věcí nabytí vlastnického práva k jednotce, která nezahrnuje nebytový prostor jiný než garáž, sklep nebo komoru a která je ve vlastnictví právnické osoby vzniklé za účelem, aby se stala vlastníkem domu s jednotkami. Fyzická osoba, která nabývá vlastnické právo k jednotce, musí být nájemcem této jednotky, členem této právnické osoby a podílela se finančně na pořízení domu s jednotkami.
Z Vámi uvedených informací vyplývá, že byt, ve kterém jste nájemcem, je od daně z nabytí nemovitých věcí osvobozen. Druhý byt, který jste zaplatil za jiného nájemníka, není osvobozen od daně z nabytí nemovitých věcí, protože nesplňujete podmínku dle § 8 odst. 2 písm. a), a to že nejste nájemcem této jednotky. Poplatníkem daně bude s. r. o. v případě, že právní účinky vkladu do katastru nemovitostí budou do 31. 10. 2016, pokud se ve smlouvě nedohodnete, že poplatníkem bude nabyvatel. V případě, že právní účinky vkladu do katastru nemovitostí nastanou od 1. 11. 2016, budete poplatníkem Vy jako nabyvatel.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.