Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem OSVČ, můj druh (otec dětí) je zaměstnaný ve švýcarské firmě. Chtěla bych se zeptat, zda můžu využít v ČR odpočet daně za děti (4,15let)? 2015 mi byly vráceny, přítel neměl u zaměstnavatele děti nahlášené na snížení daně ze mzdy a k daňovému přiznání jsem doložila, že si nežádal. Ale od 05/2015 už má každý měsíc nižší daně ze mzdy za děti.

Daňové přiznání ve Švýcarsku nepodává! Trvalý pobyt má v ČR, ale i ve Švýcarsku (do ČR jezdí 1 za měsíc). Děti bydlí se mnou, ale žádné rozhodnutí nemám. Můžu využít slevu na děti v ČR? Potřebuji nějaké potvrzení? Má povinnost můj druh podat daňové přiznání v ČR? Stanislava

ODPOVĚĎ:
Váš druh uplatňuje daňové zvýhodnění na děti dle švýcarských předpisů. Dle českého zákona o daních z příjmů daňové zvýhodnění neuplatňuje. Daňové zvýhodnění na děti můžete uplatnit ve svém daňovém přiznání. Bude potřeba přiložit čestné prohlášení Vašeho druha, že neuplatňoval ve zdaňovacím období 2015 daňové zvýhodnění na vyživované děti dle § 35c zákona o daních z příjmů.
Pokud je Váš druh daňovým rezidentem ČR a má pouze příjmy ze zaměstnání v zahraničí, které jsou vyjmuty ze zdanění, nemá dle § 38g odst. 2 zákona o daních z příjmů povinnost podat daňové přiznání. Pokud je rezidentem Švýcarska, také nemá v ČR povinnost podat přiznání, pokud nemá žádné příjmy z ČR.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.