Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje babička má pozemek, který jí kdysi komunisti sebrali a vybudovali na něm a ostatních pozemcích vepřín. Obec nyní tyto pozemky vykupuje za účelem výstavby nových domů. Nabízeli za něj 30 tisíc (1600 m2). Většina lidí pozemky odpoprodala, ale babička ne. Jelikož chci stavět, nabídl mi starosta výměnu - on mi dá stavební pozemek v nové ulici a babička jim dá ten pozemek, kde je vepřín.

Může mně jako vnučce babička pozemek darovat nebo na něj má právo moje mamka se sestrou? Musím podávat nějaké daňové přiznání? Musím řešit daň z převodu nemovitosti, daň darovací, daň z příjmů? Pokud bude pozemek napsaný na mě, jak mám postupovat při výměně s obcí. Je lepší si pozemky navzájem prodat? Já bych asi musela doplácet zasíťování nového pozemku (předpokládám, že nový pozemek bude 700-1000m2). Nebo je lepší to vyměnit? Tady jsem četla, že se platí daň z rozdílu. Můžu já svůj pozemek ocenit na stejnou cenu jako pozemek, který mi nabídne obec nebo musím mít posudek znalce a to co odhadne bude platit? Myslím, že v tuto chvíli náš pozemek hodnotu moc nemá, protože je zastavěný hospodářskými budovami a my tam nemůžeme nic dělat, protože budovy nejsou naše. Obec má o tento pozemek, ale velký zájem. Děkuji za odpověď, Alžběta

ODPOVĚĎ:
Za života může babička svůj majetek darovat komukoliv, tj. může ho darovat Vám bez ohledu na maminku a sestru. Daňové přiznání podávat nebudete a darovací daň rovněž neplatíte, neboť jste příbuzné v řadě přímé, a tito příbuzní jsou od placení darovací daně osvobozeni. Budete pouze nadále jakožto nový vlastník hradit daň z nemovitosti, kterou nyní platí babička. Pokud jde o formu výměny pozemku, můžete si pozemky navzájem prodat kupní smlouvou nebo využít směnnou smlouvu - jak píšete, můžete si pozemky vyměnit a uzavřít jednu smlouvu o směně pozemků. V tomto případě byste platila daň z nabytí nemovité věci ve výši 4% z ceny a stejnou daň by pak platila i druhá strana. Není to tak, že se to platí z rozdílu. Pokud jde o cenu pozemku, lze využít cenové mapy, ovšem je otázkou, jestli ji Vaše obec má nebo si nechat vypracovat znalecký posudek na hodnotu nemovitosti. To bych doporučovala, neboť znalecký posudek bývá nejprůkaznější v případě sporu o hodnotu nemovitosti. Znalec posudkem stanoví i tržní cenu nemovitosti, což je částka, kterou byste se měla při prodeji řídit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.