Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kde je hranice pozemku v případě, že plot (postavený v sedmdesátých letech) je 60 cm tlustý? Počítá se jako hranice pozemku osa plotu, tzn. jeho střed (defacto pletivo), nebo je hranicí pozemku vnější okraj plotu z pohledu sousedů? Poptali jsme i geodety, ale pro 30 – 40 cm to nikdo dělat nechce. Děkuji, Irena

ODPOVĚĎ:
Podle § 1028 Občanského zákoníku "Jsou-li hranice mezi pozemky neznatelné nebo pochybné, má každý soused právo požadovat, aby je soud určil podle poslední pokojné držby. Nelze-li ji zjistit, určí soud hranici podle slušného uvážení." Zákon se nevyjadřuje vůbec k otázce, odkud se počítá hranice v případě, že jsou pozemky odděleny tlustou zdí. Bohužel nikdo jiný, než geodet Vám přesnou hranici nevyměří a pokud se Vám žádného nepodaří zajistit, nezbude, než se obrátit na soud, který ale rovněž začne od vyměření geodetem. Doporučila bych tedy primárně opravdu kontaktovat geodety a sehnat takového, který bude ochoten hranici zaměřit. Nemyslím si, že by to měl být nějaký zásadní problém.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.