Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu ohledně výdajů vynaložených před zahájením podnikání OSVČ. Živnostenské oprávnění na provoz stánku s rychlým občerstvením bylo vydáno dne 16.3.2016, samotná výdělečná činnost byla započata v červnu 2016. Stánek s rychlým občerstvením se začal budovat již v roce 2014, kdy byly vynaloženy nemalé prostředky na projektovou dokumentaci a na stavební materiál.

Bohužel jsme se potýkali s administrativními problémy na stavebním úřadě a proto výstavba stánku trvala od zmiňovaného roku 2014 do roku 2016. Dle § 5 odst. Ze zákona o daních z příjmů soudím, že můžeme výdaje z roku 2015 uplatnit jako zřizovací. Problém ale nastává s výdaji z roku 2014. Je nějaká možnost jak je v roce 2016 uplatnit jako daňové? Velmi děkuji za Vaši pomoc. S pozdravem Lenka

ODPOVĚĎ:
Jako daňové výdaje si můžete uplatnit zásoby a další výdaje související se zahájením činnosti vynaložené od 1. 1. 2015 do zahájení činnosti (§ 5 odst. 7 zákona o daních z příjmů). Dle § 23 odst. 4, písm. e) zákona o daních z příjmů se do základu daně nezahrnují příjmy, pokud přímo souvisejí s výdaji neuznanými jako výdaje na dosažení, zajištění a udržení příjmů, a to maximálně do výše těchto neuznaných výdajů.
Ve Vašem případě se bude nejspíš jednat i o pořízení hmotného majetku (budovy stánku). Při vložení do obchodního majetku v době zahájení činnosti musíte majetek správně ocenit a stanovit tak vstupní cenu pro odpisování. Doporučuji Vám kontaktovat daňového poradce a celou situaci s ním konzultovat, nejedná se o jednoduchou záležitost.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.