Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žiji ve společné domácnosti 12 let se svým přítelem. 2010 se nám narodila dcera, kterou jsme do teď společně vychovávali. Nyní jsme zjistili odlišné názory, a tudíž dochází k rozchodu a já se stěhuji do svého bytu (již podáno k soudu svěření dítěte do péče matky). Během vztahu jsme si pořídili 2010 rodinný dům, ve kterém jsme až dosud spolu žili a vychovávali naší dceru.

Vzhledem k tomu, že jsme se dohodli, že nechceme předmětný dům prodávat, tak já hodlám svoji půlku darovat příteli a ten na oplátku, abychom se vyrovnali mi daruje jeho byt v osobním vlastnictví, který vlastní víc jak 15 let (hodnota bude stejná, byt=půlka domu). Jedná se nám o placení daní. Mám již zjištěno, že je darovací daň zrušena a byla převedena do daně z příjmu, která se neplatí pokud jde o osoby osvobozené dle § 10 odst. 3, kde v bodě 2- jsou mimo jiné osoba, která s poplatníkem žila ve společné domácnosti (na tento § nás nezávisle odkázali 2 právníci). Chci se ujistit, že když dojde jak výše uvedenému vzájemnému darování, tj. k vypořádání partnerů, nebudeme platit žádnou daň, tedy ani daň příjmu a ani daň z nabytí jako by tomu bylo při vypořádání mezi manželi a tudíž se nebudeme k dani muset přihlašovat na FÚ. Děkuji za odpověď s pozdravem Dita.

ODPOVĚĎ:
Dle § 10, odst. 3, písm. c), bod 2. Zákona o daních z příjmů je osvobozen od daně bezúplatný příjem získaný od osoby, se kterou žil poplatník nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před získáním tohoto bezúplatného příjmu.
Darování není předmětem daně z nabytí nemovitých věcí, nejedná se o úplatný převod.
Pozor ale na vzájemné darování, z hlediska daně z příjmů se dle § 21c odst. 2 jedná o koupi nebo směnu a je potřeba při převodu nemovitostí takto z hlediska daňových povinností postupovat (osvobození posuzovat dle § 4 Zákona o daních z příjmů).   Vzájemné darování je také dle § 53 Zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí posuzováno jako koupě nebo směna, a to i vzhledem k tomu, oč hodnota plnění jedné strany převyšuje hodnotu plnění druhé strany.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Směna nemovitostí mezi druhem a družkou - daň, daně, daňové přiznání
  • Daň příjmu, daň z nabytí nemovitosti při výměně nemovitostí (vzájemném darování) mezi partnery (druhem, družkou)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.