Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je mi 46 let a mám komplikovaný dotaz co se týká dědictví - závěti. Matka mého otce, tzn. moje babička, když mi bylo cca 5 let, se potřetí vdala a šťastně bydlela celý život s mým "nevlastním" dědou v RD. Vzhledem k tomu, že se brali hodně pozdě, tak společně žádné děti neměli. Ani "nevlastní" děda žádné děti nikdy neměl.

Babička měla pouze z prvního manželství 2 syny, jeden z nich je můj otec a ten ani má babička již nejsou na živu. Vzhledem k tomu, že jsem ho znala již od útlého věku a máme hezký vztah, je tudíž jako můj "vlastní". Mám ho moc ráda. Nyní je mu 96 let. Otázka zní, děda napsal u notáře závěť, že v případě jeho smrti, RD, v kterým stále bydlí, dostanou moji 2 synové tzn. "nevlastní" pravnuci a já budu mít v RD výminek. Píšu "nevlastní", protože to byli pravnuci ze strany mé babičky. Mým synům je nyní 18 a 14 let. V případě, že by se toto stalo, kolik budeme (synové) muset zaplatit na daních? Obávám se, že to bude hodně peněz, jelikož RD má velkou hodnotu. Děkuji. Ina.

 

ODPOVĚĎ:
Samotná dědická daň byla zrušena a problematika zdaňování dědictví je součástí zákona o daních z příjmů. V případě, že budou Vaši synové dědit po Vašem dědovi (nevlastním), tak z titulu příjmu v podobě nabytí dědictví nebudou muset Vaši synové platit daň z příjmů. Příjem ve formě nabytí dědictví nebo odkazu ze závěti je v plné výši osvobozen od daně z příjmů fyzických osob podle § 4a odst. 1 písm. a) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů. Příjem z nabytí dědictví je osvobozen od daně bez ohledu na jakýkoliv příbuzenský vztah mezi dědicem a zůstavitelem, příjem z nabytí dědictví bude v plné výši osvobozen od daně i když budete dědit po někom, koho jste doposud neznala. Pouze v případě, že dědic nabyl majetek v hodnotě vyšší než 5.000.000 Kč, tak má povinnost podat správci daně Oznámení o osvobozených příjmech fyzických osob do konce lhůty pro podání daňového přiznání za kalendářní rok, ve kterém tento osvobozený příjem nabyl.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.