Počet stránek ve webu: 43.378

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem učitelkou na základní škole, a tak mám "klasický" příjem a daňové vypořádání vždy řešíme s poradkyní, která k nám přijde do školy. Jen podepíšeme papíry a je hotovo. Chtěla bych však začít přispívat na stránky Učitelnice.cz, kde za své výtvory můžete získat jisté finanční ohodnocení. Každý měsíc stránka vystaví fakturu, avšak neodvádí za autory daně.

Jak poté daním tyto příjmy? Pouze donesu potvrzení (12faktur, jejichž součet je mým příjmem) k dalšímu daňovému vypořádání a následně budu informována kolik musím doplatit na daních za autorské právo? Nebo to probíhá zcela jinak? https://preview.mailerlite.com/o5l2i1g7m7 - informace od Učitelnice.cz
Předem moc děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
V opravdu stručné formě to je opravdu tak, jak uvádí informace od Učitelnice.cz. Jde o výkon samostatné činnosti na základě autorského zákona - jde o podnikání na základě jiného zákona, než je živnostenský zákon, v tomto případě se nzapisujete do veřejného rejstříku, nemáte přidělené identifikační číslo - nepotřebujete žvnostenský list. Pokud máte pouze příjem ze zaměstnání, tak za Vás není podáváno daňové přiznání, ale zaměstnavatel provede tzv. roční zúčtování daně a záloh na daň, v rámci kterého můžete uplatnit nějaké položky odčitatelné od základu daně a zaměstnavatel Vám pak vrátí případný přeplatek. Pokud budete mít příjem ze samostatné činnosti, tak bduete muset podat daňové přiznání za podmínky, že Vaše další příjmy mimo zaměstnání budou vyšší než 20.000 Kč, poud nedosáhnete za rok z dalších příjmů 20.000 Kč, tak nemusíte daňové přiznání vůbec podávat. Když tedy budete muset podat daňové přiznání, tak nejlepším řešením bude pak předat daňové poradkyni těch 12 faktur za rok, k nim pak bude moct uplatnit paušální výdaje ve výši 40 % z příjmů a ze zbytku budete platit daň z příjmů. Mimo samotnou daň z příjmů nesmíte zapomenout i na sociální (důchodové) a zdravotní pojištění, protože činnost autora je samostatnou výdělečnou činností - podnikáním, tak budete muset oznámit zahájení činnosti na správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Protože jste zaměstnaná, tak nebudete muset platit zálohy na pojištění v minimální výši i když nic nevyděláte jako osoba vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost. Mimo daňové přiznání pak budete muset podat i přehledy o výši daňového základu na správu sociálního zabezpečení a na zdravotní pojišťovnu. Protože jste zaměstnaná, tak výkon Vaší samostatné činnosti bude vedlejší a pokud nedosáhnete základu daně (zisku) z podnikání za rok 2024 ve výši 105.200 Kč, tak nebudete muset být vůbec účastna důchodového pojištění, to znamená, že nebude muset nic doplácet na důchodové pojištění a zároveń nebudete muset platit žádné zálohy. Zdravotnímu pojištění se nikdy nevyhnete, minimální hranice zde u podnikání není, ale protože budete OSVČ vedlejší, tak budete doplácet zdravotní pojištění podle skutečného výpočtu ve výši 13,5 % z 50 % daňového základu, protože je za Vás v zaměstnání odváděno zdravotní pojištění alespoň z minimální mzdy, tak zálohy na zdravotní pojištění nebduete muset platit pouze jednou ročně zaplatíte zdravotní pojištění. Když budete mít za rok příjem z OSVČ třeba jen 12.000 Kč, tak nebudete muset podávat daňové přiznání, to znamená, že z takového příjmu nebduete muset platit daň, ale přehledy na správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu a zaplatit zdravotní pojištění budete muset i tak. Se vším uvedeným Vám potom může pomoci Vaše daňová poradkyně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.